Mérgesedő gombaszezon (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. június 14.
Veszély A sok eső és a hűvös idő a kalaposokat is megtréfálta
A csapadékos nyárelő miatt sok a gomba idén a somogyi erdőkben. Ráadásul nem csak az ehető fajtákból van több, mint szokott. Az igazi gombacsúcs a hétvégére ígérkezik, érdemes körültekintőnek lenni.
A sok csapadék és az elmúlt napok szép napsütéses időjárása kedvez az erdei gombáknak. Egyre több van belőlük, így sokan járják az erdőt.


Török Ferencné, a kaposvári piac gombavizsgálója azt tapasztalja, hogy az összegyűjtött gombák egyre nagyobb része mérges.
– Nemcsak az okozza a veszélyt, hogy a sok eső miatt több a mérgező gomba, de az is, hogy az évszak megkeveredett és több olyan fajta is előbújt, ami csak ősszel szokott – mondta Török Ferencné. – Ez azért baj, mert aki nem gyakorlott gombázó, annak így nehezebb eligazodni a fajták között.
Azok, akik a piacon árulnak, általában nagyon értenek a gombákhoz. A gyűjtők által behozott példányok között azonban sok a mérgező. Az utóbbi hetekben megszaporodott az olyan portéka, ami több veszélyes mérges gombát tartalmazott. Ez a szakértő szerint azért van, mert a mérges fajták is szeretik a sok vizet. Ráadásul a gombák színe sem olyan ilyenkor, mint amikor normális az időjárás, ezért gyűjtők könynyebben tévednek.
Galócát is találtak már többet, de ennek a fajtának a tömeges előfordulását a hétvégére várják. A legtöbbet eddig a badar gombából és a rozsda színű fülőkéből talált a veszélyes gombák közül a szakértő. Mindkettőt a szegfűgombával szokták összetéveszteni és fogyasztásuk idegrendszeri károsodást okozhat.
A gombamérgezések négy kategóriába sorolhatók. A legsúlyosabb a gyilkos galóca, amelynél hat-nyolc óra lappangási idő után jelentkeznek a tünetek: hányás, hasmenés, kiszáradás majd vese- és májelégtelenség. Sürgős orvosi ellátás hiányában halált okoz. A párduc- és légyölő galócáknál hallucináció, kiszáradás tapasztalható, a beteg pedig egy-két óráig tünetmentes. Vannak olyan fajok is, ahol nyálfolyás jelentkezik. De a legtöbb esetben gyomorrontásra utaló tünetei vannak a mérgezésnek.

Fábos Erika

Nehéz, egészséges étel
A gombában ugyan sok, mégis jóval kevesebb a fehérje, mint korábban feltételezték, viszont tartalmazza az összes alapvető aminosavat. A gomba rostokban gazdag, de ezek a rostok a növényi rostoknál sokkal nehezebben emészthetők, ezért késő este és gyerekeknek nem tanácsos fogyasztani.
Két kiló jut egy főre
A gombakedvelők tábora Magyarországon is növekszik. Az egy főre jutó fogyasztás már csaknem eléri a két kilót. Ennek a 92-93 százalékát a termesztett csiperke teszi ki. A megtermelt és vadon szedett gomba 90 százalékban uniós országokba kerül. A legtöbb vadon szedett kalapos Somogyból kerül Európa más országaiba.
Csak a friss a jó
A gombaszakértő azt mondta: a nem elég friss gomba ehetetlen. A magas fehérjetartalom folytán ugyanis nagyon romlékony. Melegben nejlonzacskóban gyorsan tönkremegy, ezért papír- vagy vászonszatyorba, kosárba szedjük. Hűtőben legfeljebb egy napig áll el. Mosni nem tanácsos, inkább vizes rongy-gyal alaposan töröljük meg.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.