Félelem nélkül gombásznak állami erdőben (Kossuth Rádió - Napközben)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2006. június 1.                                                                        Fél kiló nyúlgomba kifogás alá nem eshet
Falopás, gombászás az erdőn...Az erdőtulajdonosokat egy társtulajdonos állítja kész tények elé mondjuk egy tarvágással.

Erdő mellett nem jó lakni, mert sok fát kell hasogatni - tartja a gyermekdalocska. A felnőtt erdőtulajdonosok egyéb szempontokkal is árnyalják a problémát: súlyos nehézségekkel küzdenek amikor a tulajdonukat kell védeniük, a fa tolvajoktól, az illetéktelen gombászoktól… A gazdaság súlyos nehézségekkel küzd, amikor az erdők faállományát a rablógazdálkodást folytató tulajdonosoktól kell megvédenie. Előfordul olyan is, hogy az erdőtulajdonosokat egy társtulajdonos állítja kész tények elé mondjuk egy tarvágással, a pénzt zsebre teszi, a hatóság a többiek tiltakozására közli, hogy minden jogszerűen történt. Aztán mindjárt fel is szólítja őket (!), hogy most pedig állítsák helyre a kárt.
De a virágszedés, a gombászás persze nem ugyanaz a kategória, mint a falopás. Vajon egyszerű erdőjáróként mit gyűjthetünk más erdejében? Hajdú Tibor, az Állami Erdészeti Szolgálat zalaegerszegi igazgatója elmondta: "Az erdőtörvény itt úgy fogalmaz, hogy nem kereskedelmi céllal és mennyiséget saját szükségletre állami tulajdonú erdőből lehet gyűjteni. Tehát ez azt jelenti, hogy mondjuk ha valaki egy Börzsönyben elhelyezkedő, állami tulajdonú erdőterületen kereskedelmi mennyiségű virágot vagy erdei mellék-haszonvételt jelentő terméket gyűjt, az tilos! (Erdei mellék-haszonvételt jelent például a gombászás) De hogyha mondjuk odamegyünk a családdal, baráti társasággal, és szedünk félkiló nyúlgombát (tudományos nevén rókagombát) akkor az kifogás alá nem eshet!"

Dezsényi Péter

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.