Rovarcsípéseket kezelünk házi gyógymódokkal (origo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. június 3. - A darázs- vagy bögölycsípés még csak-csak kikerülhető, de a szúnyogokkal szemben nagyrészt tehetetlenek vagyunk. Nincs baj, íme néhány természetes és hatásos gyógymód a vöröslő duzzanatokra.

Mindannyian tudjuk, hogy a nyárnak megvan a kevésbé napos oldala is, nevezetesen sokkal több rovarral találkozunk. Leggyakrabban a darázs-szúnyog-bögöly hármas fogat keseríti meg a nyári hónapokat, okoz vöröslő duzzanatokat és soha nem múló viszketést. Mi itt a Női Lapozóban előnyben részesítjük a természet patikáját, ezért összegyűjtöttünk néhányat azok közül a gyógynövények közül, amelyek hatásos gyógyírt jelenthetnek a csípésekre. Többségük több fronton is bevethető, azaz nemcsak rovarcsípésre, hanem másra is bátran használható a nyaralós időszakban. Ráadásul nem is kell messzire menni értük, ugyanis megtalálhatóak a kamránkban vagy a konyhakredencben.
Körömvirág (Calendula officinalis)
Méltán küzdötte fel magát a gyógynövények legelőkelőbbje pozícióba, hisz számos nyavalya orvoslója külsőleg és belsőleg egyaránt. Igénytelen növény, elég eldobálni néhány magot a kertben vagy egy ládába, és egy-két hónapon belül már szüretelhetjük is a virágot. Ezzel a növénnyel két legyet is üthetünk egy csapásra, hisz nemcsak a rovarcsípésre, hanem leégésre vagy egyszerűen napozás utáni krémnek is kiváló. Legjobb, ha körömvirágkenőcsöt készítünk belőle. Ehhez két marék körömfűre (szára, virága, levele) van szükségünk és természetes zsírzó anyagra, ami lehet disznózsír, olívaolaj, méhviasz, kakaóvaj vagy sheavaj is akár, de tetszés szerint keverhetjük is őket.A keveréket felmelegítjük egészen addig, hogy sercegjen, majd levesszük a tűzről, és lefedve egy napig állni hagyjuk. Másnap kicsit átmelegítjük, átszűrjük, és beleöntjük egy előkészített tiszta edénybe. Hűtőben tároljuk. A kenőcs mellet a körömvirágból tinktúrát is készíthetünk, amivel aztán hűsíthetjük a sajgó csípéseket. Nem kell más hozzá, mint egy marék virág és valódi pálinka. A virágra pálinkát öntünk addig, hogy jól ellepje, majd két hétig állni hagyjuk lehetőleg a napon, vagy 20 fok körüli hőmérsékleten. Ha nincs kedvünk házilag kotyvasztani, a legtöbb bioboltban vagy a nagyobb drogériákban már nagyon sokféle körömvirágkrémhez, sőt néhol -tinktúrához is hozzájuthatunk.

Bazsalikom (Ocimum basilicum)
Ez a fűszernövény nemcsak ízesítésre nagyszerű, de a belőle préselt lé a rovarcsípések enyhítésére is használható. Nem is kell magunkkal cipelni az útra, mert a legtöbb élelmiszerboltban már kapható friss, élő bazsalikom is. A körömvirághoz hasonlóan több dologra is használható: fejfájásra, hányingerre, hányásra, görcsoldásra is kiváló. Ezerarcú gyógyír, és nyugodtan bízzuk rá magunkat és a nyavalyáinkat.

Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)
Szintén nem csak ízesítésből érdemel csillagos ötöst. Megfázás esetén fertőtlenítő hatású, de bőrbántalmakra is nagyszerű, rovarcsípésekre különösen. A vörös duzzanatokat leghatásosabban kakukkfűtinktúrával kezelhetjük, amit a körömvirág-tinktúrához hasonlóan készítünk, de nem pálinkából, hanem olajból. Egy marék virágzatot nyakon öntünk hidegen préselt olívaolajjal, annyira, hogy az olaj kétujjnyi vastagon ellepje. Két hétig napon vagy meleg helyen állni hagyjuk, és már kész is a gyógyító tinktúra.

Szegfűszeg (syzygium aromaticum) -olaj
A karácsonyi hangulat mesteréből préselt olajat inkább gyógyszertárakban szerezzük be, mint hogy házilag próbálkozzunk. Legjobb gyógyír a viszketésre, de fogfájásra sem utolsó.

Zsálya (salvia officinalis)
Sokaknál szintén megtalálható a konyhaszekrényben, de ha mégsem, az élelmiszerboltokban szintén kapható belőle élő növény. Mivel csípések gyógyításához frissen préselt lére van szükségünk, mindenképpen szerezzünk be egy példányt.

Vöröshagyma (Allium cepa L.)
Bár az illatát nem mindenki bírja, előnye, hogy ez tényleg minden háziasszony kamrájában megtalálható. Csak kettévágjuk, és a lével bedörzsöljük a viszkető csípéseket. Nagy Melinda


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.