GYÜMÖLCSÖZÕ FELFEDEZÉS
Bizonyítékot találtak rá, hogy az áfonyában olyan anyag található, amely a fogszuvasodást akadályozza. A napvilágra került tervek szerint az anyagot fogkrémekhez, illetve szájvizekhez fogják adagolni.
A New York-i Rochester orvosegyetemen szájbiológiával foglalkozó dr. Hyuan Michel Koo a fogszuvasodással foglalkozó, Caries Research című folyóirat januári számában számolt be arról, hogy az áfonya levében olyan összetevőt találtak, ami meggátolja, hogy a baktériumok a foghoz tapadjanak, így megakadályozza a káros fogkőképződést.
Korábban már fény derült rá, hogy az áfonya csökkenti a hólyaggyulladást is, s most a fogászati kutatások rávilágítanak a gyógyhatás mechanizmusára: az áfonya megakadályozza, hogy megtapadjanak a kórokozók. A fogszuvasodást például úgy akadályozza, hogy nem engedi létrejönni a fogkövet.
A tanulmány során a kutatók egy fogzománchoz hasonló szintetikus anyagot – hydroxyapatitet – áfonya levével kentek be, aztán hozzáadták a fog szuvasodást előidéző baktériumokat (streptococcus mutans). Ezek a baktériumok cukorral táplálkoznak és a fogat elemésztő savat termelnek. Védőbástyájukat, a fogkövet az enzimek segítségével állítják elő élelmiszer morzsákból, nyálból és savból.
Az áfonyalé megakadályozta, hogy az enzimek kifejtsék hatásukat, lefegyverezte a kórokozókat, s a hét hónapig tartó megfigyelés során 80 százalékos hatásfokkal megvédte a fogakat.
Mindez azonban nem jelenti azt, hogy sok áfonyaszószt vagy lekvárt kell enni. A kereskedelemben kapható, áfonyával készült termékek legtöbbje ugyanis sok cukrot is tartalmaz, márpedig a cukor köztudottan rontja a fogat. A cukortartalma mellett a gyümölcsben található természetes sav is ásványi anyagokat oldhat ki a fogból.
Meg kell várni, amíg megjelennek a speciális készítmények, de azok sem helyettesítik majd a fogmosást és az orvosi ellenőrzést – hangsúlyozta a kutató.