A kínaiak elfoglalják Szibériát (Index/MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. augusztus 3.
Szibériában egymillió hektárnyi erdőt, az Urálban pedig több százezer hektár mezőgazdasági területet vennének hosszú távra bérbe kínaiak, írja az orosz sajtó. Az orosz lapok kínai veszélyt emlegetnek, ám a szakértők szerint Peking nem dolgozott ki semmilyen tudatos expanziós tervet.

Az orosz és a kínai erdőgazdálkodási hivatal helyettes vezetői a napokban Moszkvában tárgyaltak arról, hogy a két ország közös vállalatot hoz létre Szibériában fakitermelésre és feldolgozásra. A mintegy egymilliárd dollárosra tervezett beruházáshoz Kína biztosítaná a tőkét, az orosz fél pedig 25 évre egymillió hektárnyi erdőt biztosítana, a jelenlegi elképzelések szerint Szibéria nyugati részén, a Tyumenyi körzetben.
A közös vállalat kísérleti jellegű lenne, hasonló elképzelések megvalósításában szívesen részt vennének az Irkutszki körzet vezetői is - írta a Nyezaviszimaja Gazeta című lap. Oroszország legjelentősebb erdei Krasznojarsz, Irkutszk és Tyumeny térségében találhatók.
Ezer tehervagon naponta
A Komszomolszkaja Pravda szerint jelenleg napi átlagban ezer rönkfával megrakott tehervagon érkezik Oroszországból Kínába, ahol az ország méreteihez képest kritikusan kevés, 95 millió hektár erdő maradt a rendkívül intenzív fakitermelés miatt. Ezzel egy időben több százezer parlagon lévő mezőgazdasági területet ajánlott a jekatyerinburgi kínai főkonzul figyelmébe a Szverdlovszki körzet helyi kormányának mezőgazdasági minisztere. A helyi orosz vezetés elképzelései szerint ezekből a területekből 49 évre vehetnének bérbe földet kínai bevándorlók.
Orosz részről a javaslatot azzal magyarázták, hogy Kínából nagy számban érkeznek kínai vendégmunkások az Urál térségébe, ahol főként kereskedelemmel foglalkoznak, illetve építkezéseken dolgoznak. "Köztudott, hogy a kínaiak a zöldségtermesztésről és a sertéstenyésztésről híresek" - idézte a helyi orosz vezetőket a Nyezaviszimaja Gazeta, amely arra is emlékeztetett, hogy a migrációs folyamatokat vizsgáló Ázsiai-Csendes-óceáni Intézet adatai szerint jelenleg mintegy 270 társaság foglalkozik Kínában azzal, hogy munkaerőt közvetítsen Oroszországba.
Kínai veszély?
Az orosz lapok által emlegetett "kínai veszély" megalapozottságát cáfolta Szergej Luzjanyin professzor, a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Intézetének ismert sinológusa a BBC orosz nyelvű adásának adott nyilatkozatában. A professzor szerint egyrészt Peking nem dolgozott ki semmilyen tudatos expanziós tervet, amelyben szerepelne a szibériai erdők megszerzése, másrészt a külföldi munkaerő sem Kínából, hanem a közép-ázsiai térségből áramlik elsősorban Oroszországba. Mint mondta, jelenleg mintegy 250 ezer kínai dolgozik Oroszországban, velük szemben a Közép-Ázsiából érkezett munkavállalók száma mintegy egymillió.
Szergej Luzjanyin ugyanakkor nyomatékosan azt tanácsolta a helyi orosz hatóságoknak, hogy különös figyelemmel legyenek a kínaiakkal tervezett közös vállalkozások környezetvédelmi vonatkozásaira.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.