Csak szedik a csigát, nem eszik (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. MÁJUS 5. - GYŰJTÉS Szegény ember keresete: Kürtösön például száz forint kilója

Az éti csiga védett, de korlátozottan gyűjthető. Az aszályosabb idő miatt később indult meg a szezon.
Akárcsak a megye más felvásárlóihoz, a kürtöspusztai átvevőhelyre is kilószámra érkeznek az éti csigák.
Sárközi Lajos, aki hosszú évek óta mindig beáll a csigagyűjtők sorába, éppen 20 kilogrammnyit öntött ki a ládába; 100 forintot kap a csiga kilójáért Persze csak azokért, melyek három centiméternél nagyobbak. A kisebbeket nem is lehet összeszedni, de ha mégis bekerül a zsákba, vissza kell engedni a természetbe: jövőre is kell majd a csiga. - Szegény embernek ez is kereset - mondta Sárközi Lajos. - Hajnalban keltem, több kilométert gyalogoltam, mire délután négy órára sikerült ennyit is összegyűjtenem. Ha csapadékosabb lenne az idő, több is akadna.
Páhi Istvánné felvásárlótól megtudtuk: a faluban élők 80 százaléka foglalkozik csigagyűjtéssel. A kilónkénti átvevői ár 70 és 120 forint között mozog. Meggazdagodni nem lehet belőle, de sokaknak jól jön a napi két-háromezer forint is. A környezetvédelmi tárca évente 2000 ezer tonna csiga begyűjtését engedélyezi. Tavaly 1985 tonna csigát gyűjtöttek összesen, ennek úgy tíz százaléka adódik Somogyból. A felvásárlást az Éticsiga Terméktanács szervezi és koordinálja országszerte. Pacs István, a tanács elnöke arról beszélt: az aszályos időszak miatt később indult el a gyűjtés. Tavalyelőtt volt hasonló szárazság, akkor csupán 1600 tonna jött össze. A legtöbb évben egyébként megközelítik az adott kvótát: hazánkban rengeteg éti csiga van, főleg a nitrogénbő részeken. Több előírást is be kell tartani.
Az éti csigát csak április 1-je és június 15-e között szabad szedni, és a 30 milliméternél kisebbeket békén kell hagyni. Természetvédelmi területen azonban még ekkor sem lehet gyűjteni, kivéve a Natura 2000-es területeket. Azok a regisztrált felvásárlók vehetik át a csigát, akiknek erre a környezetvédelmi tárcától engedélyük van.
Ilyen átvevőhely 1400 akad jelenleg az országban.
Gasztronómiai hagyománya elsősorban a francia konyhánál van, de a németek, olaszok vagy a Benelux államokban élők is komoly mennyiséget fogyasztanak.
Hazánkban egyébként általában csak szedik, mintsem eszik. Bár a csigagyűjtők között
gyakrabban kerül az asztalra. Inkább csak az igényesebb éttermek veszik fel az étlapra, például: éti csiga sóágyon, darabonként háromszázharminc forintért.
Egy kilogramm ehető hús négy-öt kilónyi élő állatból nyerhető. A begyűjtött csiga felét itthon dolgozzák fel, a másik felét élve exportálják. Vigmond Erika


© 2025 Forestpress. All Rights Reserved.