Közös ukrán—magyar problémák? (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1998. november 17. - Tiszai árvíz: a Duna Kör az erdőkivágásokat kárhoztatja
A Duna Kör szerint az 1992-ben aláírt magyar-ukrán környezetvédelmi és területfejlesztési együttműködésről szóló kormányközi megállapodás végrehajtásába számtalan hiba csúszott, amit többek között a mostani tiszai árvíz is jelez.

Droppa György ügyvezető a hatalmas károkért konkrétan a működésképtelen előrejelző-rendszert és a két ország közti ökológiai gondolkodásmód összehangolatlanságát hibáztatja. A környezetvédő úgy véli: a Tisza jelentős kiáradásáért a kárpátaljai átgondolatlan tarvágások, erdőpusztítások következtében kialakult talajerózió is felelőssé tehető.
Az Alternatív Nobel-díjas Duna Kör ügyvezetője ezzel a budapesti ukrán nagykövet lapunkban pénteken megjelent levelére kívánt választ adni. A nyílt levél írására az késztette Oreszt Klémpust, hogy néhány nappal ezelőtt Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában erőteljesen kifogásolta azokat az ukrán elképzeléseket, melyek szerint duzzasztóművek építésével számolnak a Felső-Tiszán a következő években.
Droppa munkatársunknak nyilatkozva felhívta a nagykövet figyelmét arra, hogy Magyarország társadalma ökológiai szempontból elkötelezett, s a kormány jelenleg is vitában áll egy duzzasztómű-építés miatt Szlovákiával. Vízlépcső-ellenességünk azonban nem merül ki az északi szomszédunkkal kapcsolatos vitában - mutatott rá a környezetvédő -, hanem keresi azokat a megoldásokat, amelyek elfogadhatóak a jelenleg még ellenérdekelt felek számára. Hangsúlyozta: a Duna Kör szintén nyitott az együttműködésre, annak alapját azonban semmiképp se jelenthetik a nyolcvan évvel ezelőtti, még az Oszták-Magyar Monarchia idejében készült tiszai erőműtervek.
Figyelembe kell venni az azóta eltelt időszak műszaki-tudományos fejlődését, az ökológia világméretű előretörését. Erről szól a többi között a Rio de Janeiróban 1992-ben elfogadott Agenda 21, mely a fenntartható fejlődés jegyében a jövő évszázad feladatait fogalmazza meg a világ országai számára. E dokumentum szellemében lehetséges az együttműködés, s a Duna Kör készséggel ajánlja mind az ukrán, mind pedig a magyar szakemberek figyelmébe. (varjú)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.