Több százezer fenyő kerül a szemétbe (Magyar Nemzet)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
1998. december 29. - Nincs szabályozva, hogy mennyi szállítható
 Jelentős mennyiségű fenyő maradt az idén is gazdátlanul karácsony után a piacokon. A hulladékká vált több százezer fa a szeméttelepekre kerül, elszállításukról a kereskedőknek kell gondoskodniuk.

Már harmadik esztendeje jellemző, hogy az ünnep előtt sokkal több fenyő kapható, mint amennyire valójában szükség van. A piacokra Szőnyi János, az erdészeti szaporítóanyag terméktanács választmányi elnöke szerint évente 1,5-2 millió fát hoznak az árusok, aminek 30-50 százalékára nincs vevő.
Nincs szabályozva, hogy mennyi szállítható
Az állandósult túlkínálat oka, hogy 1994 előtt - főként a nyugat-dunántúli régiókban - nagyon sokan fogtak keresetkiegészítésként saját vagy bérelt földön fenyőfélék ültetésébe. Van, ahol 20-30 hektáron, másfelé viszont a ház mögötti kiskertekben folyik a termelés. A fenyőnek hét-tíz esztendős növekedésre van szüksége ahhoz, hogy eladható legyen - mondja Szőnyi János. Emiatt a karácsonyfadömping jövőre is jellemző lesz, sőt nem kizárt, hogy az ezredforduló után is jelentős mennyiség kerül majd az ünnepek után a szeméttelepekre.
A Lehel téri piacon mintegy 1300 fenyő vár elszállításra, ami nem rossz arány ahhoz képest, hogy karácsony előtt még 23 ezer fát kínáltak a vevőknek az árusok - tudtuk meg a fel ügyelőségen. A kereskedők egy része a hulladék fák elszállításával a Fővárosi Közterületfenntartó Rt.-t bízza meg, de sokfelé magánfuvarozók vállalják az ünnep utáni „takarítást". Az önkormányzati cégnek inkább a fővárosi lakásokból a következő két hónapban kidobott 400-500 ezer fával „gyűlik majd meg a baja", amelyek egy része már szilveszter előtt az utcai kukák mellé kerül.
Nem lenne minden évben ilyen sok feleslegesen kivágott fenyő, ha a fák termelését valamilyen módon szabályoznák a hatóságok. Erre jelenleg nincs lehetőség, mivel az erdőtörvény rendelkezései nem vonatkoznak a tűlevelűekkel foglalkozó magántermelőkre - tudtuk meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti hivatalában. A terméktanács választmányi elnöke szerint sincs értelme a beavatkozásnak, hiszen a piac idővel úgy is helyére teszi a dolgokat. A túlkínálat miatt ugyanis, főként a luc- és erdeifenyők esetében, olyan alacsony - méterenként néhol 130-150 forint - a felvásárlási ár, hogy aki teheti, felhagy a termeléssel, nem ültet újabb csemetéket. Az idén a korábbi éveknél is nagyobb volt a keletje a különféle drága nemesfenyőknek - így az ezüstfenyőknek, a normann és duglasz fajtáknak -, amelyek nagyobb hasznot hoznak a kereskedőnek. De a fenyőtermelők is abban bíznak, hogy e luxusnak számító karácsonyfák a jövőben divattá válnak, kialakul a stabil vásárlórétegük, és ezzel pótolhatóvá válnak a más fajtáknál elszenvedett veszteségek. (nánási)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.