Új piacokra számít a vadgazdálkodás (Napi Magyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1999. szeptember 21. - Magyarország lett a C. I. C. központja
A 73 tagországot számláló Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (C. I. C.) ez évi 46. milánói közgyűlésén a magyar ajánlatot nagy többséggel elfogadta, és 70 évi párizsi működés után ez évben Magyarországra helyezi át tevékenységét. Az erről szóló dokumentumot tegnap Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és Dieter Schramm, a C. I. C. elnöke látta el kézjegyével. A tárca vezetője biztosította partnerét arról, hogy Magyarország nemcsak otthont ad a világ vadászainak, de azon lesz, hogy céljaik megvalósításában ne legyenek az itteni bürokráciától függő gondjaik.
A szóban forgó egyezmény a magyar agrár- és vadászatdiplomácia sikere, amely egyúttal a hazai vadgazdálkodás nemzetközi elismerését is jelenti.
A magyar ajánlat alapján a Pilisi Parkerdő Budakeszi Erdészetének telephelyén található irodahelyiségek felújítása befejeződött, és a titkárság október hónap folyamán megkezdi teljes körű működését. A hivatalos megnyitóra november 3-án kerül sor.
- A hazai vadászati-halászati ágazat jelenleg mintegy 9 milliárd forint árbevételt képvisel. Az ágazat idei 10-15 százalékos forgalomnövekedéséből mintegy egy-másfél milliárdos közvetlen eredmény várható - tájékoztatta lapunkat Rácz Fodor Gábor, a C. I. C. budapesti vezérigazgatója.
A vadászat közvetett haszna azonban szerinte nehezen becsülhető fel. A C. I. C-nek 600 olyan üzletember a tagja, akik számos multinacionális vállalat tulajdonosaként és befektetőként nagy befolyással bírnak a világban. A szóban forgó üzletemberek évente többszöri megjelenése Magyarországon, kötődésük a vadászdiplomáciához, felmérhetetlen haszonnal járhat a magyar gazdaság szempontjából.
A világszervezet központjának hazánkba helyezése elsősorban a francia, a spanyol nyelvterületen, a skandináv, a Benelux országokhoz fűződő kapcsolataink megerősödését, új piacok megszerzését jelenti.
- Ez a megállapodás mérföldkő a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács életében - mondta a Napi Magyarországnak a szervezet új elnöke, Dieter Schramm. - A környezetünket és így az állatvilágot is fenyegető természeti veszélyek sokasodnak. A C. I. C. az egyetlen olyan valóban nemzetközi szervezet, amely teljes felelősséggel tartozik a természet erőforrásaiért és valamennyi természeti érték bölcs hasznosítására törekszik. Hogy csak egy példát mondjak: az a farmer, aki állatokat tart, igyekszik jól gondoskodni róluk, de igyekszik megfelelően hasznosítani is őket. Nos, mi igyekszünk hozzájuk hasonlóan munkálkodni - szögezte le Dieter Schramm.
Kérdésünkre válaszolva többek között elmondta, hogy a C. I. C. központjának Magyarországra helyezésében szerepet játszott az a körülmény is, hogy itt kiváló munkafeltételek között dolgozhatnak, ahonnan jó lehetőségeik vannak a volt Szovjetunió tagországaival és Kínával való kapcsolatok kiépítésére. Ugyanakkor az is, hogy hazánk színhelye volt a vadászati világkiállításnak - akkor szintén budakeszi központtal -, és a környező országokhoz képest nagy súlyt fektettünk erdészeteink, vadállományunk megóvására.
- A magyar vadgazdálkodás magas színvonala garancia arra, hogy tevékenységünk a jövőben még eredményesebb lesz - összegzett Dieter Schramm.
Arra a kérdésre, hogy mit jelent Magyarország számára az európai uniós csatlakozás, a C. I. C. elnöke elmondta, hogy hazánkat nemcsak az uniós csatlakozást illetően igyekeznek segíteni, de országképünket is feltétlenül javítani fogják. Valkó

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.