Vadlesen ecsettel (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2000. augusztus 18. - Gemenc az erdő- és az állatfestők mecénása
Európa legnagyobb és legszebb ártéri erdősége Gemenc, ahol a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság meghívására idén harmadízben adtak randevút egymásnak a vadász- és természetfestők.

A tíznapos tábor helyszíne az alföldi tájhoz simuló erdőség, a Lenesi vadászház és környéke volt. A vadászat- és a természetfestés nem igazán népszerű hazánkban, illetve csak napjainkban nem az. A korábbi évszázadokban a vadászatokról szinte fényképszerű festményeket készíttettek a nagyurak.
Az idei tábor résztvevője volt Anti Szabó János, Boros Zoltán, Gyalai Béla, Koncz Sándor, Meszlényi Attila, Nemes István, Prihoda Judit, Szarvas Pongrác, Ambrus Lajos, Bene János, Duschanek János, Haszon Gábor, Kun Edit, Mráz János, Péchy Tamás, Rékasi Csaba, Szemadám György és Valaczkai Erzsébet. A tábort minden évben Muray Róbert vezeti, törzsvendégnek számít Szurcsik János. A tíz nap alatt készült munkákból a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság zsűrije válogathatott, ugyanis minden művész egy-egy munkáját adományozta a vendéglátónak. A Gemenc Rt. egyébként már jelentős gyűjteménnyel rendelkezik. Hamarosan látható lesz a művészek által adományozott grafikákból, festményekből rendezendő kiállítás Baján.
Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság vezérigazgatója elmondta: a jövő évi Fe-Ho-Va kiállításon a gemenci erdő standján kiállítják a művészek által adományozott képeket. A gazdaság vezetése úgy gondolja, nekik szinte kötelező mecénásnak lenni, már csak azért is, mert ez által az erdőt, a természetet nemcsak a festőkhöz, hanem a látogatókhoz is közelebb tudják vinni. Huber


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.