Dél-somogyi az év bikája (Somogyi Hírlap)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
2001. december 8. - A világ első tíz trófeája között is előkelő helyen szerepel az az óriás szarvasagancs, amely az idei vadászszezonban került terítékre Lábodon.

Az év bikája vitathatatlanul a legelső az országban 16,81 kilogrammos trófeasúllyal és az előzetes bírálaton kapott 262,83 nemzetközi ponttal. A világranglistán eddig a kilencedik helyre sorolt ritka trófea valószínűleg a hetedik helyre sorakozik fel, mivel súlya szerint ez a negyedik legnagyobb agancs a világon.
- Lábod fél évszázados történelme alatt nem volt még ilyen sikeres esztendő - mondta Galamb Gábor, a Lábod Rt vezérigazgatója. - A bajnokbikán kívül öt, 12 kilogramm trófeasúly feletti bikát is sikerült elejteni és ez együtt valódi rekordnak számít.
Nehezen indult az idei dámbika-barcogás. Az amerikai terrorcselekményekre hivatkozva a lekötött vadászatok harmadát visszamondták. Gvors szervezéssel végül 130 dámbikát lőttek Lábodon. Ebből 9 meghaladta a kiemelkedőnek számító 4 kilogrammos, trófeasúlyt, kettő 4,95 kiló feletti volt.
- Több évtizedes szakmai munka eredménye az a kivételes vadállomány, amelyekkel ezek az eredmények elérhetők - tette hozzá a vezérigazgató. - Ez olyan genetikai kincs, amely nemcsak az országban, de a világon is egyedülálló, ezért fokozott szerepet kell vállalnunk a természetvédelemben is. Az 50 ezer hektáros vadászterület bővelkedik ritka természeti értékekben, szigorúan védett növény- és állatfajokban. Ezt felismerve egyre népszerűbb az újfajta ökoturizmus, a bakancsos kirándulás is, melyet össze kell
hangolnunk a hagyományos vadászigényekkel.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.