EU bővítéssel fejlődik Finnország erdőipara (profifa)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
2003. szeptember
A közelgő EU bővítéstől a finn erdőipar új piacokat remél, mert az új tagállamok, Szlovénia, Bulgária és Románia faipara nem lesz képes a növekvő keresletet a termelésének fokozásával kihasználni. Ha megvalósul az Európai Unió erdőtelepítési programja ismét új munkahelyek teremthetők és növelhető a közösség erdőtulajdona.

A közelgő EU bővítéstől a finn erdőipar új piacokat remél. A Finn Erdőipari Szövetség (FFIF) szerint az új tagállamok, Szlovénia, Bulgária és Románia faipara az elkövetkező néhány évben nem lesz képes a növekvő keresletet a termelésének fokozásával kihasználni. Úgy gondolják, ezekben az országokban a fatermékek kereslete az emberek életszínvonalának fejlődésével arányosan fog emelkedni. A csatlakozó régióban új erdőipari beruházások lehetősége nyílik meg, mivel Nyugat-Európához képest több a képzett munkaerő és alacsonyabbak a termelési költségek. A FFIF szerint az új belépő országok faiparának versenye nem jelent fenyegetést. A szövetség kereskedelem politikai igazgatója, Claes von Ungern-Sternberg szerint „Aggodalomra nincs okunk". Az újonnan belépőknél a cellulóz és papíripar részben, de a fatermékeket gyártó faipar jelentős hányada tőke és energia hiánytól szenved, míg Magyarországon az erdészeti erőforrások is szűkösek. Elképzeléseik szerint a bővülést követően a fűrészelt termékek piacain a verseny erősödésére lehet számítani, de az új tagoknál a külföldi befektetés lesz a kritikus tényező.
EU 34 millió ha erdőt telepít
A javaslat szerint, az erdőtelepítéssel az Unió tulajdonában lévő erdőterület nőne. Az Európai Fakereskedelmi Szövetség (FEBO) közelmúltban megrendezett ülésén, a Mezőgazdasági Termelők és Erdőtulajdonosok Finnországi Központi Szövetsége nevében Seppo Kallio kijelentette az erdőtelepítésekkel munkahelyek teremthetők és növelhető a közösség erdőtulajdona. Rövid távon, az újonnan belépő tagállamokkal bővül ugyan a fatermék kínálat, de hosszú távon a keresletük a piacok kiterjedéséhez vezet. A FEBO elnöke, az Európai Faimportőrök Szövetségének képviselőjeként Claudia Swoboda, szerint az Európai Bizottsággal szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat. FEBO reményei szerint hamarosan Spanyolország és Portugália is belép a szervezetbe, s a későbbiekben a többi európai faipari és kereskedelmi szövetséggel is bővül az együttműködésük. (H. Z.)

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.