Vadabb a helyzet, mint bármikor (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2003. szeptember 13.
PÉCS -Az elmúlt napokban a korábbi évekhez képest is feltűnően sok vadállat talált menedékre a Misina Természet- és Állatvédő egyesület telepén.

Rengeteg a beteg, sérült madár - mondja Farkas Tamás, a szervezet elnöke, aki szerint több oka van annak, hogy idén ennyi vadon élő szárnyas került hozzájuk. A nyári szárazságban a madarak nem találtak maguknak elegendő táplálékot és a legyengült állatok a hirtelen jött nagy viharokban komoly sérüléseket szenvedtek. Számos egyedet a napokban azért hoztak be a telepre, mert megmagyarázhatatlan okból nekirepültek a villanyvezetékeknek. A gólyákat is megviselte a forró nyár, az állatok egyszerűen kidobálták azokat a fiókákat, amelyeket nem tudtak táplálék hiányában ellátni. Azonban ehhez a zavart viselkedéshez - véli Farkas Tamás - az iraki háborúnak is köze van, ugyanis a katonai repülőgépek megzavarták a költöző madarak útvonalát. Másik érdekesség - folytatja a természetvédő egyesület elnöke -, hogy idén a Duna-Dráva Nemzeti Park területéről két sirály is került a menedékhelyre.
Sok a sün, az őz és a borz. Ezek többsége sérült és legyengült, kezelésre szoruló állat, amelyeket az esetek többségében kirándulók, sétálók szedtek össze és vittek be a menhelyre.
A szakember szerint nem valószínű, hogy az elkövetkezendő időben csökkenni fog a behozott vadállatok száma, mivel az őszi madárvonulás időszaka csak most kezdődik. A tapasztalatok szerint pedig a rossz bőrben lévő szárnyasok nem bírják sokáig a repülés fáradalmait.

CSIKÓS KLAUDIA

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.