Adomány a vadállománynak (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2003. szeptember 10.
GEMENC - A tavaly augusztusi évszázados rekordokat megdöntő árvíz után a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Rt-nek mára sikerült a károk nagy részét felszámolni. A munkálatok költségeit az erdőgazdaság nem tudta önállóan fedezni, ezért a kapott támogatások - a pályázaton nyert állami pénzek és a British American Tobacco Hungary 10 millió forintos adománya - nagymértékben hozzájárultak az eredeti állapot visszaállításához.
A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Rt. által kezelt ártéri erdőterületeket tavaly kétszer is sújtotta árvíz. A jelentős károkat okozó, 943 centiméterrel tetőző árhullám következtében az erdőtömböt átlagosan 2-3 méter magas víz borította akkoriban. Az ár elpusztította a vadmalacállomány jelentős részét, de megtizedelte a szarvasokat és az őzeket is, jelentős károk keletkeztek az erdőállományban és az erdei kisvasút pályaszakaszain is. 
Az árvíz elvonulása után a szakemberek az egyik legfontosabb feladatnak az árvízvédelmi
létesítmények, elsősorban a körtöltések helyreállítását tekintették, miután a területen található három hullámtéri körtöltés közül kettő átszakadt.
– Emellett a vadállomány megóvásának érdekében egy úgynevezett vadmentő domb
építése is megkezdődött, amely 10 méteres vízállásig nyújt védelmet az állatok számára - mondta Csonka Tibor, a gazdaság igazgatója. - Többek között e célra fordítottuk a British American Tobacco Hungary által felajánlott 10 millió forintot. Az adomány további részét pedig az erdőállomány felújítására költöttük, illetve 150 hektáron az erdősítést védő kerítést újítottuk fel, és 200 mázsa takarmányt vásároltunk a vadállomány erőnlétének helyreállítására - számolt be a fejleményekről Csonka Tibor.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.