Bagoly-vár avatás

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. május 30. Varbó-Fónagyság - Tisztelt Hölgyek, Urak! Kedves Kollégák! Köszönöm, hogy elfogadták meghívásunkat és megtisztelnek jelenlétükkel.

Még egy fél év sem telt el, s az Északerdő Zrt újabb közjóléti beruházást avat fel. Decemberben, mint emlékeznek a lillafüredi erdei vasút kapcsán megvalósított beruházást adtuk át a nagyközönségnek, most pedig a fónagysági Bagolyvár Erdei Iskola felújítására tesszük fel a zárókövet.

Köszönet illeti a megvalósításban résztvevő kollégáimat és a kivitelezést végző vállalkozást, amely megfelelő minőségben, határidőre elkészült a munkával.

Miért is működtetünk erdei iskolákat?
Hogy az egyre inkább elvárosiasodó, számítógépen felnövő, chipset majszoló társadalom ifjabb generációit visszavigyük a gyökerekhez, az erdőbe, hiszen pár tízezer éve még valamennyien a lombok között ugráltunk.

A valóságban és ne csak a könyvekből és TV-n keresztül mutassuk meg nekik az erdőt, a talajszintet a földigilisztával, a cserjeszintet a lepkékkel, a koronaszintet a felette keringő hollókkal.
Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy miként gyújtsunk úgy tüzet szalonnasütéshez, hogy ne legyen belőle erdőtűz, melyik az ehető és melyik a mérges gomba; melyik a tölgy magonc, az a kis ötlevelű valami, amire, ha vigyázunk, talán valamelyikük dédunokájának használati tárgya lehet.

Egyszer ők is anyukák, apukák lesznek, ők már ebben a szellemben neveljék gyerekeiket.

Mutassuk be az érdeklődőknek hányatott sorsú, gyakran mondvacsinált okkal támadott szakmánkat. Mondjuk el mit miért teszünk, minek mi a következménye, hiszen szakmánk mögött is van már legalább 250-300 év dokumentált tapasztalat. Úgy hiszem nyugodtan kiállhatunk magunkért, nincs mit szégyellnünk!

Tudom, hogy ezen dolgokat e felújított falak között is lelkesen fogják átadni kollégáim a remélhetőleg tömött sorokban érkező ovisoknak és iskolásoknak, és hamarosan bekövetkezik az a szakmánk által remélt változás, hogy az erdészt nem a csúnya favágóval azonosítják, hanem ő lesz minden erdőt járó ember barátja.

Köszönöm figyelmüket.
Zay Adorján vezérigazgató


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.