Varga László vezérigazgató beszéde a Balaton-felvidéki Erdei Iskola fejlesztés átadásán

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
– 2012. március 22. - Kedves Vendégeink, Tisztelt Hölgyeim és Uraim! „A szél kihívásaira a fák a gyökerükkel képesek válaszolni", mert
ha azok a termőtalajba egészségesen és elég mélyen beágyazódtak, akkor büszkén tarthatják lombkoronájukat az ég felé.
Ha gyermekeink, az Őket körülölelő világban felfedezhetik, megismerhetik, gyökereiket bizton állíthatom, hogy képesek lesznek megfelelni a mai világ számtalan próbatételének. Ezért tartom nagyon   fontosnak, hogy a felnövő nemzedékek megismerjék azt a csodálatos természeti környezetet, amelyben élnek.
Az egész Földön új nemzedéknek kell felnőnie. Olyan új nemzedéknek, amely szakít a múlt természetromboló módszereivel, és kíméli, óvja Földünk még megmaradt természeti értékeit! És ennek a nemzedéknek a neveléséért, felelősségre ébresztéséért az idősebb generációnak kell minden erejét, tapasztalatát latba vetnie.
Mi az erdei iskolai oktatás lényege, mivel tud többet nyújtani az általánosnál?
Az erdei iskolákban a gyerekek felfedezhetik környezetüket, a természetet és nagyon fontos dolog az, hogy hogyan helyezik el benne magukat valamint azt a közösséget, amelynek ők is tagjai. Fontos, hogy a különböző programok segítségével fejlődhetnek azon készségeik és képességeik, hogy érzékennyé váljanak a társadalmi és környezeti problémák megértésére és megelőzésére.
A szakemberek, a pedagógusok olyan mintával szolgálhatnak, amivel hatással vannak a gyermekek gondolkodásmódjára, alakíthatják értékrendjüket, viselkedésüket.
Az erdei iskola lehetőséget teremt a tantárgyi tudás elmélyítésére,   gyakorlati felhasználására. A gyerekek játszva, észrevétlenül szerezhetnek újabb ismereteket.
Úgy gondolom az ismeretterjesztésen túl a természet megszerettetésének is ez a legjobb színtere. Itt a gyerekek megtanulhatják tisztelni és csodálni az őket körülvevő élővilágot.
A szabadtéri közös programok során a tanulók alaposabban, több oldalról ismerhetik meg egymást és ezzel együtt önmaguk képességeit is, így segítve összekovácsolni az osztályközösségeket.
Mindemellett a látnivalókban gazdag túrák, izgalmas megfigyelések, kalandok egy életre feledhetetlen élményt nyújtanak a résztvevőknek.
A természet szeretetére, a környezet megóvására való ösztönzés önzetlen, önfeláldozó hivatásnak tűnhet, holott saját érdekünk, hogy a Föld egészséges, szép otthona legyen gyermekeinknek és unokáinknak is.

Tisztelt Vendégeink!
Hazánk egyik legszebb, természeti értékekben gazdag térsége a Balaton-felvidék. A Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola Veszprém megyében, Szentjakabfa községhatárban, a Művészetek Völgyétől karnyújtásnyira egy erdőtömb közepén található. Az erdei környezet adottságaira építő, erdőpedagógiát alkalmazó oktatási, ismeretterjesztési intézmény, melyet a Bakonyerdő Zrt. már 2004 óta működtet. A térség biológiai, geomorfológiai és kultúrtörténeti sokszínűségének bemutatásában is jelentős szerepe van.
Célunk, hogy folyamatosan javítsuk már meglévő erdei iskoláink üzemeltetési feltételeit, amelyre jó példa a pályázati pénzeszköz igénybevételével ma avatásra kerülő iskolabővítés. Egy erdei iskolánál nélkülözhetetlen, hogy a szálláshely közvetlen közelében tanteremként szolgáló közösségi helyiség is legyen. A szállóépület tetőterében három szenzitív élményterem került kialakításra. A környezetbarát energiafelhasználás érdekében a szállóépületbe napkollektoros rendszert telepítettünk, az erdei iskola fűtésének környezetbarát megoldására pellet kazánt helyezünk üzembe, valamint a környezettudatos oktatás fejlesztése érdekében szelektív hulladékgyűjtési rendszert alakítunk ki. Kérem az átadási ünnepség után személyesen is szíveskedjenek meggyőződni minderről.
Örömmel szeretném Önöknek bejelenteni, hogy májustól fogadja az óvódásokat -iskolásokat a harmadik erdei iskolánk a „Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola" Pápa mellett, Huszárokelőpusztán.
A Bakonyerdő Zrt. tudatosan alakította és alakítja a jövőben is közjóléti tevékenységét. Átfogó tervet dolgoztunk ki a meglévő objektumaink üzemeltetésére, állagmegőrzésére. Pályázati lehetőségeket is remélve erdei emlékhelyeink feltárása a Balaton-felvidéken, valamint új közjóléti létesítmények - állatbemutatók (Keszthelyen és Balatonfüreden), a Keszthelyi hegységben egy 300 milliós projekt keretében öt Település Önkormányzatával összefogva kilátók, tanösvények, kerékpárutak, erdei oktatási központ és pihenőhelyek - létesítése szerepel terveink között.
Együttműködésünk az önkormányzatokkal, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, és a civil szervezetekkel jónak mondható, mely kapcsolatokat az elkövetkező években tovább szeretnénk fejleszteni, bővíteni.
A beruházásokon túl 2011. évben több mint 52 millió Ft-t költöttünk a közjóléti tevékenységünkre, amely 13 millióval több az előző évinél. Terveinkből, pedig látható, hogy az eddigieket jóval meghaladó pénzeszközöket kívánunk ilyen a célokra fordítani.
Egyértelmű, hogy az alapvető társadalmi igényekhez igazodó erdő- és vadgazdálkodási, valamint faipari tevékenységünk mellett milyen fontos számunkra a környezettudatos nevelés támogatása. Kiemelt célunk és feladatunk, hogy a társadalommal, amely részéről egyre növekvő igény van a természetjárásra megismertessük az erdőben folyó szakmai munkát, az erdőgazdálkodás célját is. Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy az erdészek maguk is természetvédők, az erdő az erdészeknél jó kezekben van, nem kell félteni tőlük és a vadászat sem a lövéstől, a vad elejtésétől vadászat, hanem attól az egész "mindenségtől", ami ezt a csodálatos világot körbeveszi.
Megköszönöm a beruházás megvalósításában valamennyi közreműködő személynek, szervezetnek, tervezőnek, pályázatírónak és hatóságnak a munkáját, támogatását, segítségét.
Köszönöm a Bakonyerdő beruházásban közreműködő dolgozóinak  kiemelkedő teljesítményét!
Köszönöm valamennyi megjelent vendégünknek, hogy megtisztelték
avatóünnepségünket, jelenlétükkel is kifejezve támogatásukat!
Üdv az Erdésznek!


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.