Föld Napi Köszöntő

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. 04.23. - Orbán Tibor, a KAEG ZRT vezérigazgatójának beszéde 2012. április 23-án, Göbös-majorban Kedves Vendégeink!
Tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. mai rendezvényén.
A betervezett programok nagy száma és az idő rövidsége miatt, igyekszem rövidre fogni ezt a köszöntőt, és megpróbálok csak egy átfogó képet adni a mai rendezvényünk legfontosabb tudnivalóiról. Az a szándékunk ugyanis, hogy a diákok minél több időt tölthessenek kinn a természetben, közvetlen, élményszerű tapasztalatszerzéssel.
Mindenekelőtt néhány számadatot mondanék el a mai napunkról: Az összes megjelentet figyelembe véve 11 iskola 24 osztályából, összesen 482 fő jelentkezett a rendezvényünkre. Ehhez jönnek még a meghívott vendégek, az együttműködő partnerek és a saját személyzetünk, amivel együtt a létszám meghaladja az 550 főt.
Ez után hadd szóljak egy pár szót a Föld Napja mozgalomról is. Az első Föld napját 1970. április 22-én rendezték az Egyesült Államokban.  Akkor 25 millió amerikai vett részt a megmozduláson, és próbáltak tenni valamit az egyre veszélyesebbé váló környezetszennyezés ellen. A Föld Napjához évről-évre egye többen csatlakoztak, és mára több mint 175 országban - azaz gyakorlatilag az egész világon - megünneplik ezt a napot. De nem csupán megünneplik, hanem világszerte tesznek is valamit az ügy érdekében, és ez nagyon jelentős különbség!
Sok mindennek van világnapja. Október 14. például a szabványosítás világnapja. Május 25. a törölköző világnapja. Június 29. a design (dizájn) világnapja. És mi változik meg ezektől a világnapoktól? Semmi. Az égvilágon semmi.
Önmagában a Föld Napja kihirdetésétől sem változna meg semmi, a különbség abban áll, hogy ehhez a naphoz világszerte helyi akciók sokasága csatlakozik, amelyek mind tenni akarnak valamit a Földért. A mozgalom egyik jelmondata így hangzik:
„KI MONDTA, HOGY NEM TUDOD MEGVÁLTOZTATNI A VILÁGOT?”
Ebben van a lényeg. Nem csak mondani, hanem változtatni. Azok, akiknek fontos a Föld, fontos az élővilág, fontos a tiszta levegő és az élhető környezet, azok tevőlegesen csatlakoznak a Föld Napjához. Nekünk is fontos, akik megszerveztük ezt a mai programot, és nektek is (Önöknek is), akik eljöttetek (eljöttek) erre a rendezvényre.

Bízunk benne, hogy a mai napon sikerül átadni valamit abból a hosszú távú szemléletből, ami általában jellemzi az erdészeket. A természet- és környezetvédelem ügyét igazán csak hosszú távú programok szolgálják. Ezt a szemléletet igyekszünk a minden napi munkánkban is érvényesíteni, hogy ne csak évente egyszer gondoljunk a Földre. Mert kiket is hívtunk meg a mai rendezvényükre?
A történet ott kezdődött, hogy tavaly az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából alkotópályázatot hirdettünk „Te mit látsz az erdőben?” címmel. Az ezen részt vevő osztályoknak ajánlottuk fel mai program lehetőségét, arra gondolva, hogy ők az átlagosnál fogékonyabbak a „zöld” ügyek iránt. A legszebb alkotásokat aztán a karácsonyi vásár ideje alatt kiállítottuk az Árkád üzletközpontban tartott erdészeti rendezvényünk keretében. Egyúttal klímavédelmi céllal 500 db tölgy csemetét, és 100 kg makkot osztottunk szét a látogatók között, kérve, hogy egy-egy facsemete vagy makk elültetésével járuljanak hozzá környezetünk szebbé és jobbá tételéhez. És, hogy a csemeték ne merüljenek feledésbe, az akcióhoz egy internetes szépségversenyt kapcsoltunk. Azok között, akik beküldik hozzánk az éppen mostanában kihajtó csemeték fotóját, értékes nyereményeket osztunk ki.
Talán jól látszik az elmondottakból, hogy a célunk nem az évente egyszeri figyelemfelkeltés, hanem az, hogy a lakosságot folyamatosan emlékeztessük a természet- és környezetvédelem fontosságára. Aki saját kezűleg elültetett egy tölgyfát a háza elé, az mindig emlékezni fog rá, ha elmegy mellette, hogy mikor és milyen céllal kapta. Ráadásul a csemete elültetése nemcsak szimbolikus cselekedet, mert a fa önálló életre kel, növekedni kezd, közben széndioxidot köt meg, árnyékot ad, javítja a klímát.
Mit is mond a régi bölcsesség? „Építs egy házat, ültess egy fát, nevelj egy gyermeket, írj egy könyvet - s nem éltél hiába." Mi, a magunk részéről, legalább a faültetés lehetőségével próbáltunk hozzájárulni a fenti lista teljesítéséhez. És bízunk benne, hogy közben a Földért is tettünk valamit.
Aki lemaradt a tavalyi csemeteosztásról, ne aggódjon, lesz még folytatás. Évente többször szervezünk különböző közönségkapcsolati rendezvényeket. Ezeket mindig meghirdetjük a honlapunkon, többnyire a médiába is bekerülnek, de mostantól egy alkalmi hírlevél szolgáltatást is indítunk, így aki erre feliratkozik, az biztosan nem marad le semmiről.

Kedves Vendégeink!
A mai napon nem csak az a célunk, hogy egy szép, természeti programot nyújtsunk az alkotópályázatunkon részt vett osztályoknak. Azt is szeretnénk, hogy könnyed formában, szemléletes módon, lehetőleg közvetlen tapasztalatszerzés útján, hasznos információkat is közvetítsünk a résztvevők felé. Meggyőződésünk, hogy a tanulás ebben a formában nem lesz megerőltető, de tartósan megmarad az emlékezetben.


A mai rendezvényünkön is segítő partnereink:
- a Nyugat-magyarországi Egyetem, Apáczai Csere János Kar, Neveléstudományi Intézete (akikkel egyébként a Ravazdi Erdei Iskolát is közösen működtetjük),
- a Reflex Környezetvédő Egyesület, valamint
- az „Állati Jó Bemutató” vállalkozás.
Ez úton is köszöntöm őket, és külön köszönöm nekik a részvételt!
Bízunk benne, hogy a mai napon sikerül bemutatnunk valamit
- a természet szépségéből,
- az élő rendszerek bonyolult összefüggéseiből,
- és abból is, hogy a természet erőforrásaival miként lehet kíméletesen és fenntartható módon gazdálkodni.  

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt egy gazdálkodó szervezet. Fontosnak tartjuk azonban megmutatni, hogy a gazdálkodás menete nem zárja ki a természet és a környezet védelmét. Magyarország erdeit évszázadok óta az erdészek tartják fenn, úgy, hogy közben faanyagot nyernek ki belőle. A legfontosabb szabály, hogy évente csak annyi fát szabad kivenni az erdőből, amennyi megnő benne. A fakitermelést követően pedig a lehető legrövidebb időn belül gondoskodni kell a terület beerdősítéséről. Ennek mikéntje az erdész feladata.
Néhányan úgy gondolják, a faanyag kitermelése bűn. Ez tévedés! Gondoljunk csak bele, mivel tudjuk helyettesíteni a faanyagot? Műanyaggal és fémmel. Mindkettő előállítása óriási környezetszennyezéssel jár. Arról nem is beszélve, hogy a mesterséges anyagok hulladékainak kezelése korunk egyik legnagyobb problémája.
Ezzel szemben a fa megújuló nyersanyag, melynek előállítása és megsemmisítése is környezetkímélő.  Ezért arra biztatunk mindenkit, műanyag helyett inkább használjanak fa termékeket!

De elég a beszédből. Kezdődjön a program!
Jó szórakozást kívánok!


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.