Varga László vezérigazgató beszéde - 2012. október 26.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink!

Nagy tisztelettel köszöntöm Önöket a Bakonyerdő Zrt. Franciavágási Fűrészüzemében az új termelő beruházások átadásán! Még egy éve sincs, hogy Társaságunk Tapolcai Parkettagyárában avattuk az új felületkezelő gépsort.
Most egy újabb gyárkorszerűsítésen vagyunk túl: korszerű fűrészáru gyártósort és brikettáló berendezést építettünk. A Fűrészüzem idei fejlesztéseivel a termelési technológia korszerűsítése révén a rendelkezésre álló alapanyagból magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását és a költségek csökkentését egyaránt megcéloztuk.
A társadalom jóléte, az emberek hosszú távú megélhetése akkor biztosított, ha vannak munkalehetőségek, ha mindenki, aki dolgozni képes és dolgozni akar, talál munkahelyet. Napjainkban, az elhúzódó gazdasági és pénzügyi válság tapasztalatai alapján sok mindent át kell értékelnünk. Egyre szélesebb körben válik nyilvánvalóvá, hogy munka alapú társadalmat kell felépítenünk. A munka - és kiemelten a termelő munka - biztosítja az emberek megélhetését hosszú távon.
Éppen ezért kiemelkedő jelentősége van a termelő beruházásoknak. Az olyan termelő beruházásoknak, amelyek létrehozásával amellett, hogy továbbra is munkalehetőséget biztosítunk munkatársainknak, a megújuló termékekkel az alkotás örömét is nyújtjuk az itt dolgozóknak.
Az elsődleges faipar - azaz a fűrészipar - a fagazdaságnak a válság által leginkább sújtott területe. A fűrészáru gyártása alacsony nyereségtartalmú, sőt a bükk fűrészáruk esetén olykor még veszteséget is eredményező tevékenység, mert a felhasználó iparágak (pl. bútorgyárak) piaci visszaszorulása miatt a termékértékesítés még nyomott árakon is rendkívül nehéz feladat.
A Franciavágási Fűrészüzem az elsődleges faipar szereplője, a Bakonyerdő Zrt. által kitermelt és a társerdőgazdaságoktól vásárolt, jellemzően tölgy fafajú fűrészipari alapanyagot egyaránt feldolgoz. Jövedelmezőségi problémái hosszú távra visszamenőleg okoztak fejfájást a gyár- és cégvezetésnek; korábban már az üzem bezárása is többször szóba került.
A Magyar Fejlesztési Bank, mint tulajdonos és Bakonyerdő Zrt. jelenlegi vezetése azonban elkötelezett a munkahelyek megőrzése iránt, ezért más megoldást kerestünk. Olyat, amelyik nem zsugorodással, egyúttal további piacvesztéssel jár, hanem fejlesztések révén a termékpalettát bővíti.
Elsőként a fűrészüzemben nagy mennyiségben képződő, alacsony (8-16 százalékos) nedvességtartalmú fűrészpornak és forgácsnak a korábbinál gazdaságosabb felhasználását kívántuk megoldani. Eddig a fűrészport részben a gyár kazánüzemében használtuk fel technológiai hő előállítására, részben értékesítettük. A hőelőállításra természetesen jelenleg is szükség van, a felesleges mennyiséget azonban a most átadandó beruházás egyik elemként létesített brikettáló berendezés segítségével fabriketté préseljük. Ezáltal egy magasabb készültségi fokú, a piacon a fűrészporhoz képest magasabb áron értékesíthető termékkel bővítettük a gyár termékkörét.
A fabrikett - melyet Bakonyi Biobrikett néven forgalmazunk - a fához hasonlóan környezetbarát termék, hiszen hozzáadott vegyi anyagok vagy ragasztók nélkül készül. Fűtőértéke ugyanakkor a természetes fáénál magasabb, hiszen egy nagy sűrűségű, hézagokat, üres tereket nagyon kismértékben tartalmazó anyagról van szó. Mivel mérete és természetes összetétele nem igényel különleges kezelést: hagyományos, fatüzelésű kályhákban vagy kazánokban is alkalmazható. Használata során kevés hamut hagy maga után és gazdaságos. A termék értékesítését megkezdtük, és örömünkre szolgál, hogy a vásárlók keresik.
A magasabb készültségi fokú termék-előállítás tekintetében azonban a most befejezett beruházás nem állt meg a fabrikettnél. A jó minőségű fűrészáru-előállítás egyik alapkövetelménye a nagyfokú méretpontosság, és kiváló minőség. A pontos méretek biztosítása érdekében optimalizáló berendezéseket vásároltunk, amelyek precíziós pontosságban képesek a gyártási folyamatban a méret beállítására és tartására. Ezáltal különleges igényeket is ki tudunk elégíteni. Az előállítani kívánt szélességi és hosszúsági méretek előre programozhatók, a fahibák szigorú figyelembe vétele mellett is emelkedik a feldolgozott fűrészrönkből előállított fűrészáruk kihozatala.
Az optimalizáló berendezések technológiai sorba történő beállításával magasabb készültségi fokú termékek előállításának lehetőségét teremtettük meg. Ezeket tovább szárítva, gyalulva magasabb árbevételre, termelési értékre és eredményre számíthatunk. Ugyanakkor a Tapolcai Parkettagyár részére is képesek leszünk jó minőségű fedőréteg-fríz előállítására, amelytől a parkettagyártás biztonsága növekszik. A svédpadló alapanyaggyártó berendezések elhelyezéséhez a meglévő fűrészcsarnok bővítésére is szükség volt.
Tisztelt Vendégeink!
A végrehajtott beruházások 265 millió Ft-ba kerültek a Bakonyerdő Zrt. számára. Bankhitelt nem vettünk igénybe a megvalósításhoz, pályáztunk viszont az Új Széchényi terv támogatására. Pályázatunkat a Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez nyújtottuk be „Új, korszerű, magas színvonalú, piacképes svédpadló és fűtő brikett termékek gyártástechnológiájának kifejlesztése és az új termékcsaládok gyártásba vitele" címmel. A Program Irányító Hatósága kezdeményezésünket 118 millió Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte.
Most, a beruházási munkálatok befejezésével, az ünnepélyes átadás alkalmával megköszönöm valamennyi közreműködő munkáját.
Köszönöm a Magyar Fejlesztési Bank támogatását, amelynek munkatársai a kezdeti tervektől fogva nagy figyelemmel kísérték a beruházást.
Köszönöm az előkészítésben, tervezésben, kivitelezésben részt vállalók áldozatos munkavégzését, mert a beruházás a tervezett költség- és időkereten belül elkészült, és ez elsősorban az ő érdemük.
Köszönöm, hogy rendezvényünk rangját emelve jelenlétükkel megtisztelték ünnepségünket.
Végezetül a most befejezett beruházás avatóbeszédét is hasonló módon zárom, mint tavaly a Parkettagyárban, mert a zárómondat realitását az élet ezzel a fejlesztéssel is igazolta:
Üdv az erdésznek! és nagyon sok támogatást a faiparnak, amelytől mindannyian azt várjuk, hogy a hazánk erdeiből kitermelt, értékes fűrészipari alapanyag itthon, magyar dolgozók munkájaként kerüljön feldolgozásra!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.