Rosta Gyula vezérigazgató beszéde

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A Nyitnikék Erdei Iskola avatása – Obornak, 2013. május 17. Szabó Lőrinc imént elhangzott versében azt kéri, hogy nyíljon meg az emberek szíve. Csatlakozom a költőhöz, s remélem, egyre több embertársunk szíve nyílik meg a természet, az erdők és egymás felé nap, mint nap. Ehhez szeretnénk mi, a Zalaerdő Zrt. munkatársai is hozzájárulni a „Nyitnikék" Erdei Iskola értékrendjével, tevékenységével, érdekes programjaival.
Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy az utánunk következő generációk is szeressék, tiszteljék az erdőt, s ennek megtanítása a mi feladatunk, úgy vélem, kötelességünk. Hiszen az erdő létünk alapja, megőrzése, gyarapítása az erdész hivatása, de kímélete minden ember kötelessége is. Éppen ezért a „Nyitnikék" Erdei Iskolában mindent megteszünk azért, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megismerhesse az erdő szerepét, fontosságát, az erdő élőlényeit, a zalai tájra jellemző fafajokat, a különleges növényeket, a környezetünkben lévő állatokat és az erdész munkáját.
A gyerekek nálunk úgy tanulhatnak a természetről, hogy közben életre szóló élményekkel és barátságokkal gazdagodhatnak. A szakmai bemutatókat kollégáink, erdészek és vadászok tartják majd, akik saját tapasztalataikkal is színesítik a foglalkozásokat.
Az erdei iskola nem egy szokványos oktatási intézmény, a fiatalok nem szigorúan az iskolapadban sajátítják el az ismereteket. Csodálatos környezetben helyezkedik el ez az épület, ami korábban két erdészcsaládnak adott otthont, mondhatnánk, áthatja a szakmaiság szelleme. A tavaszi erdő dús zöldje, a zalai tájra jellemző bükkösök, fenyvesek hangulata mély benyomást tesz minden ide érkezőre. Az idelátogatók számára parkunkat rendhagyó módon alakítottuk ki. A területen szétszórtan találkozhatunk információs táblákkal, ezek között olyannal is, amely digitalizált formában mutatja be az erdő hangjait a madárcsicsergéstől a motorfűrészig. De találhatunk itt meteorológiai állomást, vadlesőt, szalmavárat, kilátót is. A kirándulni vágyók számára két különböző hosszúságú túraútvonalat jelöltünk ki.
Ezen a helyen, ahol most állunk, megannyi kézműves foglalkozáson, népi iparművészeti és egyéb bemutatón vehetnek részt az ideérkezők. Programjaink között szerepel agyagozás, bőrözés, nemezelés, kemencében sütés, vadászkutya bemutató, lövészet, íjászat, csillagászati megfigyelés és sok más érdekesség.
A gyerekek első megszólítása az „Erdei utakon" elnevezésű rajzpályázatunk volt, melyre szép számmal érkeztek különböző technikával készült alkotások. A Stamler Lajos művésztanár, Bekő Veronika képzőművészet tanár és kolléganőnk, Povics Noémi alkotta zsűrire óriási feladatot róttak a fiatalok, nem volt könnyű kiválasztani a közel 400 rajz, festmény, agyagkép és egyéb mű közül a díjazottakat. Külön öröm volt számunkra, hogy csoportban készített pályázatok is készültek az erdő témakörében, melyek egyértelműen a természet szeretetét tükrözik a gyerekek részéről.
Ahogy a hosszú és szeszélyes tél után a jó időt, úgy vártuk már a „Nyitnikék" Erdei Iskola megnyitóját és azt, hogy ez a csodálatos környezet megteljen gyermekzsivajjal, a réten szaladgáló gyerekekkel.
Intézményünkbe elsősorban Nagykanizsa és Letenye, valamint a vonzáskörzetükhöz tartozó óvodásokat és iskolásokat várjuk, de természetesen a messzebbről érkezőket is szívesen fogadjuk.
Hónapokon át dolgoztunk azért, hogy az egykori szolgálati lakásból egy modern, értékteremtő iskola váljék. Az épület felújítását és átalakítását tavaly végeztük, a kinti létesítmények idén tavasszal készültek el. Az átépítést igyekeztünk úgy véghezvinni, hogy az épület szellemiségében minél inkább megfeleljen egy erdei iskola szemléletmódjának, épületgépészeti szempontból pedig a leghatékonyabb módszereket alkalmaztuk. Az épület 10 centiméternyi hőszigetelést kapott, a fűtést 25 KW-os fatüzelésű kazán biztosítja, a használati meleg víz előállítását pedig vákuumcsöves napkollektor segíti. Az épületben keletkező szennyvíz tisztítását egyedi kiépítésű, biológiai tisztítómű kezeli, mely a telken belül kapott helyet. A fedett szín, ahol most vagyunk, vagyis a kismesterségek pavilonja, természetes anyagokból készült, itt kapott helyet a kemence és a grillsütő is, melyek helyi mesteremberek keze munkáját dicsérik. Az oktatóépületet is a mai kor elvárásainak megfelelően szereltük fel, a gyerekek tanulását projektor, mikroszkópok, preparátumok és szakmai kiskönyvtár segítik. Az erdei iskola és kapcsolódó létesítményeinek, berendezéseinek összköltsége meghaladta a 40 mFt-ot, amit a Zalaerdő Zrt. teljes egészében saját forrásból biztosított. A beruházást kiemelten támogatta tulajdonosi joggyakorlónk a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., amiért ezúton is szeretném köszönetemet kifejezni.
A fejlesztés azonban ezen a ponton nem áll meg, további eszközök beszerzésével és programkínálatunk bővítésével igyekszünk a gyerekek minden igényét és leginkább tudásszomjukat kielégíteni. Hosszabb távon valós igény lehet a szálláshely megteremtése is. Mivel a gyerekek nem tudnak itt aludni, a nyári táborokat csupán a környékbelieknek szervezhetjük. Addig azonban még rengeteg a tennivalónk, hogy iskolánkat szélesebb körben ismertté és elismertté tegyük, valamint igény is mutatkozzék bentlakásos oktatásra. Fontos az is, hogy az óvodák és az iskolák ez irányú pályázati lehetőségei megmaradjanak, vagy bővüljenek.
Úgy gondolom, a Zalaerdő Zrt. az iskola megépítésével egy régi hiányt pótolt, de ezentúl büszkén állhatunk a szakmai közönség elé is, és kisdiákok, szülők és pedagógusok viszik jó hírünket szerte az országban.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.