Németh Lászlóné miniszter asszony beszéde

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
a Mecsekerdő Zrt. sasréti vendégházának megnyitó ünnepségén - 2013. augusztus 2. Tisztelt Vezérigazgató és Elnök Urak!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nagyon örömömre szolgált eleget tenni meghívásuknak az avató ünnepség alkalmából erre a lenyűgöző helyre!
Ahogy vezérigazgató úr is említette beszédében, az itteni környezet valóban képes nyugalommal feltölteni és harmóniával elárasztani azokat, akik ellátogatnak ide, a vendégeket, akik megszállnak majd ebben a pompásan felújított vendégházban. Márpedig a természetben nyert regenerálódásra a modern embereknek nagy szüksége van, különösen is azoknak, akik a nagyvárosokban élnek. Ki kell kapcsolnunk, és családunkkal, a szeretteinkkel kell lennünk a pihenőnapokon, hogy legyen elég energiánk a feszes hétköznapokra, és a lehető legjobban helyt tudjunk állni munkánk során. És mennyire csodálatos mindezt egy szépen gondozott erdőben megélni, ahol egy séta minden évszakban megnyugvást ad.
Elismerés illeti az állami erdőgazdálkodó társaságokat, hiszen rengeteget tesznek azért, hogy a pihenni, túrázni, sportolni vágyó magyar családokat karban tartott turista- és kerékpárutak, rendezett szálláshelyek várják. Kiemelt közjóléti szolgáltatásokat végeznek tehát, népszerűsítik az erdei turizmust, parkerdei infrastruktúrát és kiránduló központokat építenek, erdei kisvasutakat üzemeltetnek. Néhányan – nem sokan – olyan patinásat, mint amelynek épp itt van a végállomása a „Zselici csühögő”-nél.
Kiváló példa tehát a közjóléti célú tevékenységre a Mecsekerdő Zrt. működése, és ez a teljes mértékben saját forrásból csodaszépen átalakított, és a 21. század követelményeinek megfelelő technológiai megoldásokkal megújított épület. Igazán előremutató, hogy a házat napkollektorral, automatikus tűzvédelmi rendszerrel, és a külső hőmérséklet alapján vezérelt fűtéssel is felszerelték.  Szükségünk van az ilyen magas színvonalú hazai turisztikai célpontokra annak érdekében, hogy a magyarok közül minél többen fedezzék fel Magyarország gyönyörű tájait. Szerencsére egyre többen vannak, akik szeretnék jobban megismerni hazánkat, az itthoni tájegységek finom ételeit és borait megkóstolni.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Alig egy hónappal ezelőtt jött létre a történelminek is nevezhető megállapodás a Kormány és a Magyar Természetjáró Szövetség között. Ennek célja az erők összpontosítása és a közös cselekvés kereteinek megteremtése. A célkitűzés az, hogy megemeljük, jobban mondva, visszaállítsuk az itthoni természetjárás egykori minőségét. Határozott törekvésünk ez, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy jobban szervezetté váljék itthoni turistarendszerünk, és hogy megújuljanak turistaházaink. Jól kiépített jelrendszerre van szükség, és arra, hogy a hatóságok ugyanolyan gondosan törődjenek ezekkel a vagyontárgyakkal és a közvagyonhoz tartozó létesítményekkel! A megállapodás értelmében a Kormány kötelezettséget vállal arra, hogy a Magyar Természetjáró Szövetséget a pályázati projekteken keresztül bevonja a társadalmi célokat szolgáló fejlesztési intézkedések megvalósításába. Közös munkacsoportok megalakításáról és rendszeres ülésezéséről is rendelkezik a dokumentum. Összességében tehát elmondható, hogy a meghatároztuk az együttműködés kereteit, valamint a fejlesztés irányát.
Az infrastrukturális és szervezeti megújulás pedig elengedhetetlen feltétele annak, hogy a magyar emberek is ugyanolyan büszkék lehessenek ezekre a páratlan magyarországi értékekre, erre a szép hagyományokkal bíró itthoni mozgalomra, és erre az életformára, mint a szlovén, az olasz, vagy éppen az osztrák polgárok a saját belföldi turisztikai célpontjaikra.
Nem véletlenül említettem életformát. A hazai természetjárás ugyanis – legyen az akár sport jellegű túrázás, vagy inkább csak családi kirándulás –, aktív életformát feltételez. És ennek kapcsán igencsak van mit bepótolnunk! Sportnemzetnek tartjuk magunkat, és joggal: számos sportágban vagyunk kimagaslóan eredményesek. Azonban, ami a szélesebb tömegek által végzett testmozgást illeti, a legutolsók között találjuk magunkat az Európai Unióban. Ezen pedig feltétlenül szükséges változtatnunk, ugyanis a nemzet tagjainak egészségi állapota közvetlenül befolyásolja az ország versenyképességét. Ahhoz pedig, hogy megvalósítsuk a recesszió éveit követő magyar kibontakozást, testi és mentális teljességnek örvendő társadalom szükségeltetik.
Bizonyos vagyok afelől, hogy az olyan élenjáró társaságok, mint a Mecsekerdő Zrt. a jövőben is számottevő eredménnyel vesz majd részt az említett célkitűzések megvalósításában. Ehhez elég, ha csupán körbetekintünk ezen a helyszínen, számba vesszük az itt fellelhető lehetőségeket. Vagy felidézzük az imént elhangzott, az idei évre tervezett avatásokat vezérigazgató úr beszédéből: ingatlan fejlesztések, öko-központ, minősített erdei iskola program, és egy kilátó újjáépítése.
Gratulálok a sikeres fejlesztésekhez, és további eredményes munkát kívánok Önöknek!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!








© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.