Varga László vezérigazgató avatóbeszéde a Festetics Imre Állatpark átadásán

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Hölgyeim és Uraim!,
Kedves Vendégeink!
Nagy tisztelettel köszöntöm Önöket a Bakonyerdő Zrt. Festetics Imre Állatparkjának átadásán.
A Bakonyerdő Zrt. az állami erdőgazdaságok között az egyik legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalat. Erdő- és vadgazdálkodási alaptevékenysége mellett a legnagyobb volumenű fafeldolgozó üzemekkel rendelkezik az országban. Társaságunk ugyanakkor felismerte, hogy a társadalom természetes környezet iránti érdeklődésének felébredésével, a környezettudatos gondolkodás formálásában és a környezeti nevelésben is fontos szerepet kell vállalnia. Ebben a felgyorsult világban is lehet a természet és a társadalom kapcsolata harmonikus. A társadalom a természet folyamatosan fejlődő részévé kell, hogy váljon, ezt a fejlődést, egy széleskörű szemléletváltás kell, hogy megalapozza.
Egyre nagyobb igény mutatkozik az erdők közjóléti és természetvédelmi funkciói iránt, ezért az erdőgazdaságnak kiemelt feladata kifejezni elkötelezettségét a társadalmi igények minél teljeskörűbb kiszolgálására.
A Bakonyerdő Zrt. közjóléti stratégiájának két fontos tényezője van. Az egyik, hogy működési területünkön több olyan turisztikai centrum található, mint a Balaton, a Balaton-felvidék, vagy a Magas-Bakony, amelyek nagy tömegeket vonzanak, így az odalátogatók közjóléti létesítményeinket is felkeresik.
A másik, ugyanilyen fontos tényező, hogy több város és kistérsége található működési területünkön, amely centrálisan több-tízezer lakost vonz. Ezekben a helyi körzetekben óriási igény van közjóléti objektumokra, berendezésekre a társaság területén.
A Bakonyerdő Zrt. tehát elkötelezett híve ezen igények kielégítésének, ezért felkarolta a közjóléti létesítmények, történelmi emlékhelyek, természetvédelmi objektumok, források, kilátók fenntartását, állagmegőrzését és újak létrehozását.
„Személyesen és fáradhatatlan szorgalommal dolgozz, ha meg akarod tudni, hogy mit írt elő a természet szabályként önmaga számára.”
Tolnai gróf Festetics Imre nagybirtokos, genetikus gondolatát idéztem, aki már 1818-ban Kőszegpatyon tenyészállat-kiállítást szervezett. 1819-ben Brünnben tette közzé közleményét a természet genetikai törvényszerűségeiről. Elsőként használta a "genetika" kifejezést a szakirodalomban és viselkedési megfigyeléseivel az etológusok előfutára volt.
Egy, az őshonos háziállatokat bemutató állatpark kialakításának gondolatát, még 2011. nyarán, dr. Seregi János állatorvos, a Bakonyerdő Zrt. Felügyelő Bizottságának akkori elnöke vetette fel. Az állatpark létrehozásával következő céljaink voltak:
Szolgálja a környezeti nevelést;
Szerezzenek tapasztalatot, gyűjtsenek élményeket a közvetlen élő környezetükről az idelátogatók;
Ismerjék meg az őshonos magyar állatokat;
Alakuljon ki az ökológiai szemléletmód.

A megfelelő helyszín kiválasztása nem volt könnyű feladat, de végül 2012. tavaszától Keszthely és Gyenesdiás határában a Bakonyerdő Zrt. teljes egészében saját anyagi forrásait felhasználva megépítette a „Festetics Imre Állatparkot”. A szakszerű szakmai koncepció kidolgozásában idősebb dr. Seregi János professzor úr segített minket.
Az Állatpark jelenleg 4,2 hektáron, három területrészből áll. Célja, hogy bemutassa az őshonos magyar háziállatokat. Többek között szürke marhákat, bivalyokat, mangalicákat, magyar tarkamarhát, kecskéket, juhokat, szamarakat, lovakat, tyúkokat, vízi szárnyasokat. A társaság elhatározása volt, hogy bemutasson egy falusi udvart is. Az állatparkban a hazai vadfajok közül a gímszarvas, őz, dámvad, vaddisznó, fácán és fogoly látható.
A gyerekeknek lehetőségük van a kisállat simogatóban a fiatal állatokkal ismerkedni. Ezen kívül egy játszótér is található az állatpark területén, hogy kis vendégeink minél jobban érezhessék magukat.
A karámokban élő állatokat már 2012. május 26-tól látogathatóvá tettük, de az állatpark központi fogadóépülete csak idén épülhetett fel. Így vált teljessé a mintegy 60 millió forintba kerülő beruházás, amelynek az éves fenntartási költségei jóval meghaladják majd a húszmillió forintot.
Tisztelt Vendégeink!
2012-ben a látogatok száma megközelítette a 15 000 főt. Reményeink szerint 2013-ban ez a szám jelentősen emelkedni fog, mert a Bakonyerdő Zrt. minden hónapban különböző programokkal kedveskedik a látogatóknak, hogy még színesebbé tegyük az állatparkban eltöltött időt.
2014. őszétől pedig az ismertség növelését és a látogatók számának gyarapodását segítheti, hogy a Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztéseként, közcélú turisztikai attrakciókat tartalmazó projektet valósítunk meg. Ennek központi eleme a gyenesdiási látogatóközpont, amely állandó kiállítótér s egyben hátizsákos, kerékpáros és lovas túrák kiindulópontja lesz. Balatongyörök, Vállus, Vonyarcvashegy településekhez kötődően, egy turista hálózatba kapcsolva, további turisztikai elemek (Bélapi, Büdöskúti, Cseri pihenő, Györök és Vállus tanösvény, Batsányi, Bél Mátyás és Láz-hegyi kilátók) kerülnek megvalósításra. Ezek az év minden hónapjában elérhetőek lesznek a hazai és külföldi turisták, kiemelten a családok és oktatási intézmények számára.
Felügyelőbizottságunk a kezdeti tervektől fogva érdeklődve kísérte figyelemmel a beruházás megvalósítását. Köszönöm az előkészítésben, tervezésben, kivitelezésben részt vállaló, vállalkozók, valamint a társerdőgazdaságok magas színvonalú munkavégzését! Megköszönöm Keszthely és Gyenesdiás polgármestereinek – Ruzsics Ferencnek és Gál Lajosnak - a segítséget, valamint a Zala Megyei Közgyűlés Elnökének – Manninger Jenő úrnak – a támogatását!
Köszönöm valamennyi vendégünknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték ünnepségünket, emelve ezzel rendezvényünk rangját.
Végezetül, figyelmesen nézzenek körül, vigyék jó hírét állatparkunknak és ne feledjék a Bakonyerdő szlogenjét „Mindenünk a természet!”


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.