Gráf szerint újra kell gondolni a mezőgazdasági alaptermelést (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A mezőgazdasági alaptermelést a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a globalizáció kihívásainak együttes figyelembevételével kell újragondolni - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken a Magyarországi Klímacsúcs elnevezésű konferencián Budapesten.
Gráf József kifejtette: Magyarországnak rendkívül kedvező ökológiai adottságai vannak a mezőgazdasági termelés minőségének és mennyiségének javítására, ehhez azonban alapvetően a globális kihívásokra válaszoló, gyakorlatorientált agrár kutatásfejlesztési rendszer kialakítására van szükség.
Az agrártárca vezetője előadásában álvitának nevezte a bioüzemanyagok körül kialakult diskurzust. Elmondása szerint Magyarország - a helyes arányok betartásával - meg tudja termelni azt a mennyiségű mezőgazdasági alapanyagot, amely az élelmiszerbiztonság veszélyeztetése nélkül képes fedezni az Európai Unió által előírt bioetanol felhasználást.
Kiemelte: a jövőben a jelenleginél sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni az élővilág genetikai sokféleségének megőrzésére.
A károsanyag kibocsátás csökkentésének kifizetődővé tétele, valamint a szennyező fizessen elv bevezetése áll az Európai Bizottság tervezett új zöldadózási csomagjának középpontjában - mondta Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa a Magyarországi Klímacsúcson.
Kovács László kifejtette: az adópolitika segítségével a gazdaság valamennyi szegmensét, így a környezetvédelem területét is hatékonyan lehet szabályozni.
A Bizottság környezetvédelmi adócsomagja csökkentett adókulcsokkal kívánja megújuló energiaforrások felhasználására, s így kibocsátás csökkentésre ösztönözni a vállalkozásokat, míg a környezetszennyező megoldásokat magas adóteherrel szorítaná vissza - emelte ki az uniós biztos.
Hozzátette: a közösség álláspontja szerint a csökkentett áfakulcsok - a foglalkoztatási és szociális célok mellett - a klímavédelmi megoldásokra, így az energiahatékony berendezésekre és a megújuló energia építőipari alkalmazására is alkalmazhatók.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.