USA törvény: Kevesebb formaldehidet a fatermékekbe (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. július 22. - Új törvényt írt alá júliusban Obama elnök a formaldehid fatermékekben megengedett mennyiségének korlátázásáról.

Ez a kémiai vegyület a rák kialakulásával és légzőszervi problémákkal hozható összefüggésbe – olvasható a usatoday.com oldalon.
A törvény remélhetőleg sokkal inkább környezetbarát, bár drágább bútorokkal berendezett otthonok kialakítását eredményezi majd.
A lap szerint valószínűleg az építőanyagokban széles körben használt, kevéssé elterjedt vegyi anyagok ismerete, a tudatos vásárlói magatartás erősítése szintén célja volt a törvénynek. A Katrina Hurrikán után a kormány által az áldozatoknak biztosított lakókocsik is ilyen anyagból készültek. A lakókocsikat később betiltották, mert a falakban, a mennyezetben és a szekrényekben lévő formaldehid légzési gondokat okozott.
A törvény az egészségre vonatkozó szabványokat mind a hazai (USA-ban gyártott) mind az import termékekre vonatkoztatja. 2013-ra valamennyi az USA-ban értékesített terméknek meg kell felelnie a formaldehid kibocsátás szabványának.
Egy, az USA-ban végzett patkánykísérletben egy éven át 14 ppm-es koncentrációjú formaldehidet (azaz egy millió molekula között 14 formaldehid-molekula volt) lélegeztettek be. A patkányokban rák alakult ki. Hasonló megfigyelésről számoltak be egérkísérletek kapcsán is. Később bizonyították, hogy a formaldehid genetikai károsodást is okoz. Mindezek hatására az Európai Unió a megengedhető formaldehid-kibocsátást 1 ppm (azaz 1,25 mg/m3) értékben korlátozta. (E1-es szabványérték). Sokakat nem elégít ki a patkányrákos érték 7 százaléka, ezért követelik, hogy ezt a határértéket egészségük védelmében szigorítsák. Az USA-ban úgy tűnik nem bajlódnak a határértékkel, a gyártók önszántukból térnek át formaldehidet nem kibocsátó ragasztóanyagok használatára.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.