Fertőzött vörösfenyők kerülnek fejsze alá Angliában (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageA Phytophthora ramorum először 2002-ben jelent meg Nagy-Britanniában,  egy labdarózsa bokron. Akkor, fekete áfonya bokrokon és rododendronokon kívül, nem egészen száz fa – főként bükk – is fertőződött. A fák a rododendron bokrok közelében álltak – olvasható a forestry.gov.uk oldalon. A Phytophthora ramorum gomba leküzdésére sok száz hektáron vágják a japán vörösfenyőfákat és a vörösfenyő hibrideket Dél-Kelet Angliában.
Cornwall, Devon és Somerset megyében 1472 hektár az a teljes erdőterület, ahol az erdőt – beleértve a vörösfenyőn kívül más fafajokat is – kitermelik. A legnagyobb kiterjedésű munka a Glyn völgyben folyik, ahol 99 hektáron vágják ki a fákat.
Az erdészeti szolgálat szóvivője szerint a kitermelt fákat megvizsgálták, és  fájuk eddig még használhatónak és értékesíthetőnek bizonyult. A szóvivő megerősítette, hogy a piacra kerülő vörösfenyő fűrészáru minősége átlagon felüli lesz, de hogy jelentős mennyiség kerül-e piacra vagy sem azt lehetetlen megjósolni.
Senki sem szeretné, ha a fákat és erdőket szükségtelenül – vágásérettségi koruk előtt - vágnák ki, hogy a táj csupaszabb képet mutasson, mint amilyen a szokásos, a tervszerű rotációs vágások után marad, mondta Chris Marrow a félsziget (Cornwall) erdőgazdaságának igazgatója.
– Sajnos, azt a tanácsot kell adniuk a Phytophthora ramorum esetében,  hogy a fertőzött fák kidöntése a betegség megfékezésének és a további károk megelőzésének legjobb módszere.
A szolgálat azon dolgozik, hogy a biobiztonsági óvintézkedések bevezetése mellett, a fűrészüzemek fogadják el a fertőzött, vágásérett fákat.

Dél-Walesben a fenyőfonalféreg is gondot okoz, amely ott először 2009-ben jelent meg fenyőfán. A szolgálat honlapján részletesen ismerteti  azokat a biztonsági intézkedéseket, mint például a csizma/cipő talpára került föld eltávolítása, a lábbeli és a szerszámok  alapos lemosása, fertőtlenítése, az átnevesedett ruha lecserélése stb., amiket a termőhelyen járt, vizsgálatokat vagy kitermelést végző személyeknek meg kell tenniük, a gombabetegség terjedésének megelőzésére.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.