A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi beruházásai (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Sikerrel zárult a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság több természetvédelmi beruházásának előkészítése – olvasható a nemzeti park közleményében. Az elmúlt hónapokban a szakemberek megvizsgálták, mely területeken szükséges és lehetséges a légvezetékek földkábelre cserélése valamint az élőhelyek rehabilitációja.  Az előkészítő munkálatok több mint 60 millió Ft-ba kerültek, melyet teljes mértékben az Európai Unió finanszírozott. Az előkészítést követő beruházások a következő hónapokban kezdődnek.  
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt hónapokban a következő beruházások előkészítését végezte el:
1. Légvezetékek cseréje földkábelre:
- a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén
- a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területén

2. Pély Ludas III. ütem vizes élőhely rehabilitáció
3. Dél-borsodi tájegység komplex élőhelyrehabilitációs program, II.. ütemének
megvalósítása


Légvezetékek cseréje földkábelre:
Az elmúlt évek során jelentős számú védett és fokozottan védett madár pusztult el a Nemzeti Park területén átvezető szigeteletlen légvezetékek miatt. A legnagyobb számú elhullás az egerészölyv, a vörös vércse, a kékvércse, a szalakóta, a fehér gólya populációban voltak megfigyelhetők. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a sikeres előkészítő szakasz után a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet és a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területén 2-2 vezetékszakaszon, összesen csaknem 20 km hosszan kicseréljék  a légvezetékeket földkábelre. A munkák csaknem 400 millió forintba kerülnek és várhatóan 2011 végére fejeződnek be.  
Pély Ludas III. ütem vizes élőhely rehabilitáció

A projekt során a térség jelenlegi adottságaihoz igazodó komplex élőhelyfejlesztési tevékenység valósul meg. Ennek egyik fő eleme a napjainkra a kiszáradás, ezáltal a degradáció jeleit mutató vizes élőhelyek vízellátásának biztosítása, melynek során lehetőség nyílik mind a szikes tavakkal rokon nyílt, sekély vizű élőhely, mind pedig a sűrűbb vegetációjú mocsaras, fertős típus kialakítására. A munkák során vízkormányzó-művek(pl. zsilipek) létesítése és megfelelő csatornahálózat biztosítása történik meg.
 
A tevékenység másik fő eleme a térség fás vegetációinak rekonstrukciója, ami leginkább a már meglévő elemek (fasorok, facsoportok), honos fa és cserjefajokkal történő  ffelújítását jelenti.  A rehabilitációs területek helyszíne és nagysága a következőképpen alakul:

Beavatkozási területek
        - Pélyi szikesek 79 ha
        - Hamvajárás 15 ha
        - Fatelepítés 20 ha
        - Gyeptelepítés: 70 ha
Hatásterületek:
        - Pélyi szikesek 926 ha
        - Hamvajárás 94 ha
        - Fatelepítés 300 ha
        - Gyeptelepítés: 70 ha

 
Dél-borsodi Tájegység komplex élőhelyrehabilitációs program, II. ütemének megvalósítása

A projekt célja, hogy a Borsodi Mezőségben a természeti értékek, pl. a Natura 2000 jelölőfajok számára ideális élőhelyeket állítsa helyre.  A térségben megvalósítandó komplex élőhely fejlesztési tevékenység egyik fő eleme a napjainkra kiszáradás miatt pusztuló vizes élőhelyek vízellátásának biztosítása, a szükséges pontokon a kellő mennyiségű csapadékvíz visszatartása.
A célok megvalósítását a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei három fő tevékenység köré csoportosították:
- A Tiszavalki-főcsatorna vízgyűjtő területén lévő vizes élőhelyek belvízelvezető árkainak rehabilitációja ( kotrása, mederrendezése), azokba a belvizek ökológiailag szükséges mennyisének visszatartását szolgáló műtárgyak ( zsilipek) kiépítése.
- A térség fás vegetációinak rekonstrukciója 5 hektáron, kisebb facsoportokkal, őshonos fa– és cserjefajokkal. Ez leginkább a folyómeder maradványokat szegélyező erdősávok, és a kis pusztai szárnyékerdők felújítását, kialakítását jelenti.
- A gyepek közé ékelődött szántók közül azon 50 hektárnyi terület visszagyepesítése, amelyek jelenlegi művelése és rendszeres megközelítése veszélyezteti és károsítja a környező gyepi és vizes élőhelyeket.

A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.
 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.