Bioenergetika és vidékfejlesztés (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageBioenergetikai lehetőségek a vidékfejlesztésben címmel szakmai rendezvényt tart
a Heves Megyei Közgyűlés és az Egererdő Erdészeti Zrt. 2009. február 4-én Pétervásárán,
az FVM Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban

A megújuló energiák használata a fejlett országokban egyre inkább elfogadott és támogatott tevékenység. A klímaváltozás negatív hatásai érzékelhetőek, ezért a környezetünk védelme, a gazdasági folyamatok fenntarthatóságának vizsgálata az emberiség egyik legfontosabb feladata – olvasható a kiadott közleményben.

A szénkibocsátás mérséklését nemzetközi egyezmények rögzítik, és kvótarendszer szabályozza. A szén megkötésének preferálása még nem jutott el ilyen szintekre, de nyilvánvaló, hogy a két dolog együttes kezelése fontos és nélkülözhetetlen a fejlődés elősegítése szempontjából.
Földünk ökológiai rendszerei közül – az óceánok után – a második legnagyobb szénmegkötők az erdők. Az élőfakészlet, vagyis az erdők szakszerű kezelése, és hasznosítása ilyen megközelítésből is kiemelt feladat.

Az EGERERDŐ Zrt. az Észak-magyarországi régióban 74 ezer hektár állami erdő kezelője, melynek élőfakészlete 15 millió m3, az éves növedéke pedig 450 ezer m3.
A tartamos és fenntartható gazdálkodás egyik alapeleme, hogy az éves fakitermelés az éves növedék alatt maradjon. A társaság már évtizedek óta az erdők éves növedékének csak az 50-60 százalékát termeli ki. Ennek egyharmada furnér-, fűrész-, és építőipari célra alkalmas minőségű fa, a kétharmada viszont cellulóz-forgácslap gyártásra vagy energetikai célokra használható.
Mindebből számolható, hogy a térségünkben egy jelentős mennyiségű biomassza (dendromassza) potenciál áll rendelkezésre, melynek racionális hasznosításával foglalkoznunk kell.
Főként olyan gazdasági körülmények között, ahol a fosszilis energiahordozók (olaj, gáz) árai növekednek, és ráadásul ellátási zavarok is keletkeznek.
A lakossági tűzifa fogyasztás várható emelkedése mellett (kályhák, kandallók számának növekedése), az önkormányzati intézmények fűtéskorszerűsítései egyre inkább előtérbe kerülhetnek. A faaprítékkal vagy pellettel működő, korszerű tüzeléstechnikai berendezések – bár a beruházás nem olcsó – hosszú távon megtérülő befektetések, nem elfeledve, a káros környezeti hatások csökkenésének tényét.
A biomassza produktum növelhető erdő- vagy ültetvénytelepítésekkel. A térségben több ezer hektár, erre a célra alkalmas terület található.

Összességében elmondható, hogy egy komplex bioenergetikai program a vidékfejlesztési elképzelésekhez jól illeszthető, értéket és munkahelyeket teremtő folyamat, melyhez a pályázati forrásokat közös összefogással elő lehet, és elő kell teremteni.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.