Emlékülés Sopronban Nemky Ernő születése centenáriumán (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Nemky Ernő professzor, a soproni Erdőmérnöki Főiskola, majd az Erdészeti és Faipari Egyetem Növénytani Tanszékének vezetője Diósgyőrben született, 1909-ben.

Sopronban szerzett erdőmérnöki oklevelet 1933-ban. Gyakorlati munkáját a Miskolci Erdőgazdaságnál kezdte, majd az Erdőmérnöki Kar Híd- és Vasútépítéstani Tanszékén dolgozott tanársegédként. Innen előbb a Budapesti Állami Erdőfelügyelőséghez, később pedig a Gödöllői Erdőgazdasághoz került. E munkahelyeken alföld- és kopárfásítással foglalkozott. Különösen az eredményes pilisi kopárfásítások bizonyítják kiemelkedő szakmai munkáját.
1943-49-ig a Nagymarosi Erdőgondnokságot vezette. Innen a Mezőgazdasági Tudományos Központba, majd az MTA adminisztrációjába rendelték erdészeti előadónak.
1951-ben bízták meg az Erdőmérnöki Főiskola Növénytani Tanszékének vezetésével, ahol 1975-ig, nyugdíjba vonulásáig fő feladatának az oktatás folyamatos korszerűsítését, új egyetemi jegyzetek írását, a botanikus kert fejlesztését tekintette.
2009. március 31-én, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara és a Növénytani és Természetvédelmi Intézet emlékülést tart Nemky Ernő tiszteletére.
Dr. Bartha Dénes intézetigazgató egyetemi tanár megnyitója és dr. Faragó Sándor rektor, valamint dr. Náhlik András dékán köszöntője után egykori kollégái dr. Gencsi László ny. egyetemi tanár, dr. Vancsura Rudolf ny. egyetemi docens, és a tanítvány, dr. Illyés Benjámin nyugalmazott állomásigazgató emlékezik a professzorra.

A Nemky-család köszöntője után dr. Bartha Dénes egyetemi tanár, dr. Csiszár Ágnes egyetemi docens és dr. Király Gergely egyetemi docens előadásai következnek.
Az alkalom emlékkiállítás megnyitásával zárul.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.