Az InnoLignum programja (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat
2009. szeptember 3-5. Sopron

Az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat szeptember 3-5. között újra megrendezésre kerül a soproni MKB Arénában. Több mint 160 kiállító állít ki standot közel 8 ezer négyzetméteren. Tavaly a szakmai vásárt és a hozzá kapcsolódó programokat - konferenciákat, tréningeket, bemutatókat – több,  mint hétezren látogatták.
A szakkiállítást és a programokat az érdeklődők idén is ingyenesen látogathatják. A nagyközönség az előző évhez hasonlóan nem csak a soproni régióból, hanem várhatóan az ország minden területéről érkeznek. Így szívesen látott vendégek lesznek az erdészeti és faipari szakmákban dolgozók, a szakközépiskolás diákcsoportok, mint ahogy a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói. A szervezők gondoltak a családokra, látogató turistákra is, akik az InnoLignum vásár érdekes látnivalóin kívül, a városban egy időben zajló Soproni Szüreti Napokon is részt vehetnek.
A tavalyi InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat a kiállítók körében is sikeres volt, 82 százalékuk előre jelezte, hogy 2009-ben is újra eljön termékeivel. A vásárdíjak, innovációs különdíjak és a közönség díjak az idén is a kiállítók szakmai munkáját hivatott értékelni, figyelembe ajánlani.

Az InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat megszervezésének érdekében 2008-ban kötött együttműködési megállapodást Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt., a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a NyME Erdőmérnöki Kara, a NymE Faipari Mérnöki Kara, a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter, az Országos Erdészeti Egyesület, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Sopron Megyei Jogú Város Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Faipari Tudományos Alapítvány. Idén a szervezők táborához csatlakozott új együttműködő partnerként a Sopron és Vidéke Ipartestület és a Pannon Novum Nyugat-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség is.
A Szakvásár szervezőinek célja, hogy a vásár egyet jelentsen az innovatív, kreatív, magas műszaki nívót bemutató technológiák, termékek, a magas és megbízható minőség és a szakértelem együttes megjelenésével. Emellett segítő kezet nyújtanak a tehetséges hazai faipari, erdészeti vállalkozások újításainak demonstrálásához is. A kiállítás a kis- és középvállalkozások számára is elérhető "mustra" és programlehetőségek centruma kíván lenni és maradni. A szervezők a kiállítókkal összefogva részt kívánnak vállalni a faipar és az erdészet innovációs kultúrájának formálásában.
Az innoLignum célja az erdészeti és faipari vállalkozások, szervezetek tudományos, innovációs eredményeinek bemutatása szakvásár és konferenciák keretében. A szakvásár jellegénél fogva, lehetőséget teremt a szakma megismerésére, üzleti kapcsolatok kiépítésére, új termékek bemutatására, értékesítésére, valamint oktatásra és baráti összejövetelek szervezésére.

A InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat szakmai rangját a kiállító cégek termékkínálata mellett a kísérő rendezvények adják, amelyek értékes információkkal szolgálhatnak a vállalkozások számára, ezzel hozzásegítve őket jövőjük tudatos alakításában, ügyfeleik megtartásában, a megfelelő technológia kiválasztásában.

Az InnoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat megnyitója, sajtótájékoztató, díjak átadása:
helyszín: MKB Aréna, Sopron, Konferenciaterem
időpont: szeptember 3. csütörtök, 11:00
résztvevők:
Firtl Mátyás Sopron Megyei Jogú Város Országgyűlési képviselője
Kamarás Miklós vezérigazgató, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Dr. Faragó Sándor rektor, Nyugat-magyarországi Egyetem
Dr. Komornoki László vezérigazgató, Sopron Holding Zrt.
Prof. Dr. Varga Mihály, intézetigazgató, Nyugat-magyarországi Egyetem, a Vásárdíj Bizottság elnöke

Az innoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat zárása, díjak átadása:
helyszín: MKB Aréna, Sopron, Konferenciaterem
időpont: szeptember 5. szombat, 16:00

Az InnoLignum szakmai köréhez kapcsolódva, a tavalyi évhez hasonlóan több konferencia, előadás, tréning kerül megrendezésre.

Konferenciák:

A Vásár első napján, szeptember 3-án 14 órakor kezdődik a Faépítészeti konferencia, melyen többek közt a favázas építkezésekről, új készházgyártó technológiáról, faházakról lesz szó.
Időpont: szeptember 3. 14:00–18:30
Helyszín: MKB Aréna, Sopron, Konferenciaterem

Szervezők: NYME FMK Építéstani Intézet, Pannon Fa- és Bútor Klaszter, Faipari Innovációs Társaság.
(A részvételt a Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési ponttal ismeri el.)

14:00 - 14:05 Megnyitó, köszöntések: Dr. Szabó Péter, NYME FMK Építéstani Intézet intézetigazgató, Nagy András, Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Ügyvezető igazgató.
14:05 - 14:30 Favázas építkezések Magyarországon: Kárpáti József, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Tagozat elnök
14:30 -15:00 Tetőszerkezetek és számítógépes statikai ellenőrzésük: Dr. Nagy Attila, Dietrich's AG, Atilla Mérnöki Iroda vezető
15:00 - 15:30 Új lehetőségek az ács leszabó gépekkel: Wolfgang Klotz, Hundegger GmbH Kelet-európai sales manager
15:30 - 15:40 Kávészünet
15:40 - 16:00 Korszerű faanyagvédelmi anyagok és eljárások: Babos Rezső, címzetes egyetemi docens NyME, Sopron
16:00 - 16:20 Új készházgyártó technológia Magyarországon: GRANDÁCS Kft (előadó neve még nem tisztázott)
16:20 - 16:40 Rétegelt-ragasztott fatartók tervezése, gyártása, szerelése néhány megvalósult építmény tükrében: Dr. Apostol Tamás SOKON Kft
16:40 - 17:00 A faanyagokkal szemben támasztott követelmények a faépítészetben: Molnár András TÉKA DUO Kft
17:00 - 17:10 Hozzászólások, vita: Dr. Apostol Tamás, a Faipari Innovációs Társaság elnök
17:10 - 17:20 Szünet
17:20 - 17:35 Faházak tűzvédelme: Horváth Attila, Soproni Tűzoltóság, hadnagy
17:35 - 17:50 Energiatakarékos faházak: Karácsonyi Zsolt, NYME FMK doktorandusz, energetikai szakmérnök
17:50 -18:05 Autodesk termékek használata a faiparban: Fekete Zoltán, MonArch Kft cégvezető
18:05 - 18:10 Autodesk termékek adományozása: Fekete Zoltán, MonArch Kft cégvezető
18:10 - 18:30 Pannon Faépítészeti Díjak átadása: Dr. Pintérné dr. Miglecz Erzsébet, Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter - ZMVA, Dr. Szabó Péter, NYME FMK Építéstani Intézet intézetigazgató

A vásár második napján, szeptember 4-én, pénteken, két rendezvény lebonyolítására kerül sor az MKB Aréna konferenciatermében.

A „Fa, mint megújuló energiaforrás” címmel, a fa hasznosításáról tartanak konferenciát délelőtt 10:00-tól. A cél a faanyag energetikai hasznosítását feltárni, a pelletgyártást bemutatni és a kevésbé értékes faanyagok bevonását elősegíteni az energiahordozók között.

Időpont: szeptember 4., 10:00–12:20
Helyszín: MKB Aréna, Sopron, Konferenciaterem
Szervezők: NYME FMK Gépészeti Intézet, Pannon Fa- és Bútor Klaszter, FAGOSZ

10:00 - 10:05 Megnyitó, köszöntések: Sirman Ferenc szakállamtitkár FVM, Horváth Ferenc FAGOSZ elnöke, vezérigazgató-helyettes, termelési igazgató; Prof. Dr. Varga Mihály egyetemi tanár
10:05 - 10:20 Mezőgazdasági eredetű energiaforrások: Bíró Tamás főosztályvezető-helyettes, FVM
10:20 - 10:35 Faenergia alapanyag forrásai és fejlesztési lehetőségei: Prof. dr. Molnár Sándor egyetemi tanár, Börcsök Zoltán tudományos munkatárs
10:35 - 10:50 A faanyag energetikai hasznosításának hazai helyzete és racionális fejlesztési módjai: Dr. Jung László PhD vezérigazgató-helyettes  (Egererdő Zrt.)
10:50 - 11:05 A pelletgyártás helyzete és fejlődési irányai: Bodri Gabriella elnök (Magyar Pellet Egyesület)
11:05 - 11:20 Faalapú pelletgyártás alapanyagai, gyakorlati tapasztalatok: Burján Zoltán vállalkozási vezető (Pannon Pellet Kft.)
11:20 - 11:35 Sarangolt és ömlesztett energetikai faanyag számbavételének problémái és új módszerei: dr. Pásztory Zoltán PhD. menedzser (NYME FMK innovációs központ)
11:35 - 11:50 Optimális műszaki megoldások a faanyag energetikai hasznosításában: Tóth Béla ügyvezető igazgató, egyetemi docens (EKFM Kft.)
11:50 - 12:05 Faipari melléktermékek hasznosítása kapcsolt hő- és villamos energia fejlesztésére: Prof. dr. Lang Miklós egyetemi tanár, Prof. dr. Varga Mihály egyetemi tanár, dr. Németh Gábor egyetemi adjunktus (Faipari Mérnöki Kar Gépészeti Intézet)
12.05 - 12.20 A nemzetközi megújuló energia út bemutatása a Nyugat-dunántúli régióban: Szőkéné Hajduk Andrea projektmenedzser Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter - ZMVA

Délután 15 órától pedig a Faipari marketing témakörben hallhatóak előadások, főként a gazdasági válság leküzdésére kaphatnak ötleteket az érdeklődők, és bepillantást nyerhetnek a faipar internetes megjelenésébe.

Időpont: szeptember 4.,15:00–18:00
Helyszín: MKB Aréna, Sopron, Konferenciaterem
Szervezők: Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai és Gazdasági Intézet Vállalkozási és Marketing Tanszék, Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter – Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Faipari Tudományos Alapítvány, Pannon Novum Innovációs Ügynökség.
Védnökök:
Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alelnöke
Prof. Dr. Jereb László, a Nyugat-magyarországi Egyetem – FMK Dékánja
Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója

15.00 - 15.05 Megnyitó, köszöntések: Prof. Dr. Jereb László dékán, Nyugat-magyarországi Egyetem - FMK
15.05 - 15.35 A válságból kivezető út marketing eszközökkel: Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alelnöke
15.35 - 16.00 Válságmarketing és gyártástechnológia kölcsönhatása: Cselényi József, ANEST Zrt. vezérigazgató
16.00 - 16.30 Bútorvásárlási szokások-egy primer kutatás tapasztalatai: Tóth Eszter Magyar Bútor és Faipari Szövetség ügyvezető, Pakainé dr. Kováts Judit NYME IGI intézetigazgató helyettes, Bednárik Éva és Takáts Alexandra NYME IGI adjunktusai
16.30 - 16.45 Kávészünet
16.45 - 17.10 Faipar az interneten - avagy bevételnövelés a XXI. században: Szigeti Zsolt - SEO/keresőmarketing specialista, Kovács Eszter - online marketing tanácsadó
17.10 - 17.35 FATAJ-Online - egyedülálló magyar nyelvű; fagazdasági médiakoncepció – eseménytenger - tudástár - hírcsatorna - marketingeszköz – heti hírlevél: Tóth János, szerkesztő, [hirhordár], FAGOSZ-FATAJFATUDAKOZO
17.35 - 18.00 A vevőnek mindig igaza van – fogyasztóközpontú faipari marketing: Kállay Balázs Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Vezetésszervezési és Marketing Intézet Tanszéki munkatárs


Kommunikációs tréning:

Mottó: „Kilőtt nyílvesszőt és a kimondott szót többé soha visszahívni nem tudod!”
Időpont: Szeptember 3., 15 és 17 óra, valamint szeptember 4., 10 és 12 óra között.
Helyszín: Sopron MKB Aréna, Showroom.

A tréning segítséget nyújthat az erdőgazdálkodásban, faiparban dolgozó szakembereknek.
A hatékony ügyfél-kommunikációról szóló szituációelemzésekkel tarkított előadás két időpontban hallgatható meg.
A tréninget Dr. Molnár István vezeti a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának 25 éves tréneri tapasztalattal, rendelkező adjunktusa.

Egyéb előadások, programok:

nap időpont Előadás címe helyszín előadó
Szeptember 3. 13:00-14:00

 Munkavédelem a faiparban
 MKB Aréna konferenciaterem
 Fekete István, OMMF Ny-Dunántúli Munkavédelmi Felügyelőség igazgatója,
Hegedüs László, a Felügyelőség munkatársa
 16:00-  FATE Ünnepi Közgyűlés

 NYME Fa- és Papíripari technológiák Intézet "D" Épület 11-es tanterem Horváth Tibor FATE elnök


 17:00-  Öreg Fás Találkozó

 NYME Fa- és Papíripari technológiák Intézet "D" Épület 11-es tanterem Dr. Molnár László nyugalmazott egyetemi adjunktus,
Dr. Molnár Lászlóné okleveles faipari mérnök
 18:00- SMAFC férfi kosárlabda mérkőzés a 40 éves Jubileumi Kupagyőzelem alkalmából Krasznai Ferenc Sportcsarnok
 Prof. Dr. Takáts Péter a SMAFC tanárelnöke


 20:00- Öreg Fás Szakestély
 Ifjúsági ház
 Dr. Molnár László nyugalmazott egyetemi adjunktus,
Dr. Molnár Lászlóné okleveles faipari mérnök
 egész nap
 Fotókiállítás
(Ablakok, ajtók, vasalatok) Festőterem 
 egész nap
 FVM - Európai Erdők Hete Rajz- és Fotópályázat Kiállítás Kisterem 
Szeptember 4. 13.00-14.00 Családi és mikro vállalkozások helyzete, jogi segítsége a jelenlegi helyzetben MKB Aréna konferenciaterem Károlyi Gyula IPOSZ alelnöke - Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke,
Dr. Bertha Árpád ügyvéd
 13:00-16:30 Szellemi tulajdonvédelem vállalkozásoknak
Hogyan védjük? Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, előadóterem, Sopron, Deák tér 14.  
 13:30-14:00  Megnyitó, köszöntések Sopron, Deák tér 14. Kocsi János, kamarai főtanácsos
Farkas Péter, PATLIB-központ koordinátor
 14:00-15:00  Mire jó a szellemi tulajdonvédelem?  Sopron, Deák tér 14. Dr. Gács János, osztályvezető-helyettes, Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központ, Magyar Szabadalmi Hivatal
 15:30-16:30 Mire jók a nemzetközi védjegyadatbázisok?  Sopron, Deák tér 14. Vadász Ágnes, igazgató-helyettes, Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központ, Magyar Szabadalmi Hivatal
 egész nap Fotókiállítás
(Ablakok, ajtók, vasalatok) Festőterem 
 egész nap FVM - Európai Erdők Hete Rajz- és Fotópályázat Kiállítás Kisterem 
 egész nap Soproni Szüreti Napok Sopron, Fő Tér 
Szeptember 5. 10:00-tól egész nap Gyermek és lakossági programok MKB Aréna és környéke 
 egész nap Fotókiállítás
(Ablakok, ajtók, vasalatok) Festőterem 
 egész nap FVM - Európai Erdők Hete Rajz- és Fotópályázat Kiállítás Kisterem 
 egész nap Soproni Szüreti Napok Sopron Fő Tér 



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.