Ki az ország legjobb erdésze? (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. május 27-e és 29-e között rendezik meg az Év Erdésze versenyt, amelynek keretében az ország minden részéből érkeznek Pécsre a területi selejtezők győztes erdészei, hogy megmérkőzzenek egymással. Az „Év erdésze” versenyt az Országos Erdészeti Egyesület hirdette meg először 8 évvel ezelőtt, majd ezt követően minden második évben sor került rá. A versenyen az állami erdőgazdasági társaságok (22) egy-egy versenyzőt, a magán-erdőgazdálkodók régiónként szintén 1-1 főt indíthatnak. A versenyen erdésztechnikusi végzettségűek vehetnek részt. Ők az erdészeti munka helyszíni művezetői, a terepi munka közvetlen irányítói – mondta el Szőnyi János, a Mecsek Erdészeti Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. Az idén 21 versenyző jelentkezett. A bírák minden esetben a regionális szakiskola tanáraiból és az erdészeti hatóság szakembereiből kerülnek ki.
A versenynek elméleti és gyakorlati része is van. Május 28-án, pénteken kerül sor a gyakorlati feladatok lebonyolításra a szabadban. Ennek keretében lesz erdészeti határazonosítás, faállomány-becslés (állományleírás, fatömeg meghatározás), kitermelt faanyag minősítése (választékolás) készletre vétele, mindemellett egy középkorú állomány gyérítés jelölése is szerepel a feladatok között. Lövészeti versenyszámokban is összemérik a tudásukat a résztvevők (kispuska céllövészet és koronglövészet). Vadgazdálkodás gyakorlati feladata során trófeás vad távolságát kell megbecsülni és el kell dönteni, hogy a vad a trófeája alapján lőhető-e. E versenyszámot 50-100 m-re kihelyezett trófea távcsöves megtekintésével kell végrehajtani – mondta Szőnyi János.
A fárasztó napot a Benkó Dixieland Band koncertjével pihenhetik ki a résztvevők.
Az írásbeli vizsgára másnap kerül sor Pécsváradon, a Várszálló termében. A feladatok megoldására 120 perc áll rendelkezésre. Növény, termés, fatest (fakocka), állat (madár, kisemlős, nyom) felismerés történik.
A verseny szorosan kapcsolódik a kétévente megrendezésre kerülő Erdész-Bányász-Kohász találkozóhoz, amit az idén nemzetközire szélesítve, az EKF programokhoz illesztve Pécsett rendeznek meg. Az ilyen találkozókon Európa különböző országaiból kb. 2 000 - 3 000 bányász-, kohász- és erdőmérnök, technikus, hagyományőrző szervezetek tagjai (bányász zenekarok) vesznek részt. A találkozó alkalmával szabadtéren és a rendezvény központját jelentő csarnokban fellépnek a fogadó ország és a külföldi vendégek bányász zenekarai, hazai népművészeti együttesek. A találkozó látványos csúcseseménye a díszfelvonulás, mely során a résztvevők egyenruháikban zárt rendben, zenekaraikkal és szakmai zászlóikkal végigvonulnak a belvárosban, a város főterén összegyűlnek, majd a fogadó ország vezetői ünnepi külsőségek között felkötik a zászlókra a rendezvény emlékszalagját.
A találkozóval egyidejűleg kerül sor a tervek szerint egy nemzetközi konferenciára, mely a bányászat és kohászat európai szerepéről szól a fenntartható fejlődés tükrében.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.