GEO Action Day, május 21-22. (MTI/OTS)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Nem is gondolnánk, hogy közvetlen környezetünk élővilága mennyire sokszínű 2010-ben a GEO Magazin vállalta, együttműködésben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal, a Magyar Természettudományi Múzeummal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, a Pilisi Parkerdő ZRt-vel azt a megtisztelő feladatot, hogy felhívja a figyelmet a biodiverzitás megőrzésének fontosságára.
Biodiverzitás - az élővilág sokfélesége. Egyaránt jelenti a Földön előforduló élőhelyek sokféleségét, a fajok összességét, vagy a fajon belüli genetikai változatosságot. A sokféleség megóvása egyik kulcsa az emberiség fennmaradásának. Ha hagyjuk, hogy nap mint nap fajok sokasága pusztuljon ki, akkor magunktól vesszük el az esélyt. Az élőhelyek pusztítása, környezetünk szennyezése, útépítés, monokultúrás növénytermesztés, erdőirtások, őshonos fajokat kiszorító tájidegen fajok terjeszkedése, és a klímaváltozás mind hozzájárul a biodiverzitás csökkenéséhez.
A GEO akció nap, a hamburgi központú GEO International koordinációjával és a német szövetségi környezetvédelmi minisztérium támogatásával szeretné felhívni a figyelmet élővilágunk sokszínűségére.
2010 a Nemzetközi Biodiverzitás Éve, amelynek mottója: "Biodiverzitás a fejlődésért". A "csak azt lehet megvédeni, amit ismersz" elvet követve, a GEO Magazin ismeretterjesztő munkája révén járul hozzá a természet védelméhez. Május 21-én estétől kezdődő 24 óra alatt a növény- és állatvilág kutatói a terepbejárás során kijelölt területen élő minél több fajt igyekszenek kimutatni. Az esemény helyszínéül Nagykovácsi környékén található élőhelyek - köztük a kiemelkedően fajgazdag Szénások Európai Diplomás Terület - szolgálnak. A területek természetvédelmi oltalmára tekintettel a szervezés során szigorúan be kell tartani a természetvédelmi hatóság előírásait. A szakértők mellett a Nagykovácsi Öko Általános Iskola diákjai is aktív szereplői lesznek az akciónak. A GEO nap jelentős szerepet vállal abban, hogy a környezettudatos nevelés ne csak a tankönyvek lapjairól köszönjön vissza, hanem a gyakorlatban is érvényesüljön. A 24 órás akció lehetőséget ad arra, hogy a napközben dokumentált élőlények mellé az éjszaka aktív fajokat is regisztrálni lehessen. Az anyag feldolgozására és befogadására a Magyar Természettudományi Múzeum kollektívája és a hozzájuk csatlakozó kutatók vállalkoznak. Magát az eseményt és a gyűjtés eredményeit a GEO hasábjain is bemutatjuk.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.