Gyümölcsoltó Boldogasszony a Budakeszi Vadasparkban (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. március 25. - A Budakeszi Vadasparkban szombaton, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján megtudhatjuk, milyen ősi magyar gyümölcsfajták léteznek (pl. csörgőalma, vasalama), és hogyan zajlik a gyümölcsfák oltása. Látogatóink kipróbálhatják milyen érzés fát oltani, illetve később otthon a saját kezűleg oltott fát nevelgetni, és kóstolni a gyümölcsét – tájékoztatta a ForestPress-t Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. A Főkert munkatársai az egynyári virágokról mesélnek, virágvásárt tartanak, az Andreas Stihl Kft. pedig bepillantást nyújt a kerti szerszámok világába, illetve megismerkedhetünk a Midikert Kft. különlegességével, a jázminpakócával.
Bemutatkozik a Vadaspark új állata, Kandúr Bandi, a Hortobágyról érkezett vadmacska is.

Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, a népi hagyomány szerint Mária ekkor fogadta méhébe Jézust, és ezen a napon oltották a gyümölcsfákat!
Megemlékezve erről a hagyományról, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Vadasparkja március 26-án érdekes programokkal várja látogatóit, hiszen az első langyos tavaszi napsugarakat érezve mi emberek is vágyunk már a friss levegőre és a napsütésre. Elérkezett a kerti munkálatok ideje, nekiláthatunk gyümölcsfáink oltásának és ültetésének!
A bejárathoz vezető úton a Főkert munkatársai gyönyörű növényekkel, a Midikert Kft. édes-érdekességgel, a jázminpakócával, magán kertészetek és kézműves foglalkozás várják az érdeklődőket.
Vendégeink lesznek: Kovács Gyula erdész, a gyümölcsfák szakértője, Szarvas József Jászai Mari-díjas színművész, a Főkert Nonprofit Kft, az Andreas Stihl Kft. és a Midikert Kft.

Hubert, a hiúz érkezése után nem sokkal, február végén került a Budakeszi Vadasparkba a Kárpát-medence másik macskaféléjének képviselője, a vadmacska. Kandúr Bandi egyetlen lány testvérével együtt, a tavalyi (2010) tavaszon született Lengyelországban, a Poznani Állatkertben. Innen az állatkertek együttműködésének eredménye képen a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz került az egész vadmacskacsalád (anyamacska a két kölykével). A kölykök idénre váltak ivaréretté, ezért volt különösen fontos, hogy Kandúr Bandinak olyan helyet találjanak, ahol nem történik párosodás családon belül. A Hortobágyi Nemzeti Park nem titkolt törekvései közé tartozik, hogy a hozzájuk került macskák részesei lehessenek a faj hazai fennmaradására irányuló törekvéseknek.

Kandúr Bandi testtömege 4 kg közül mozog. Naponta két patkányt vagy három fürjet kap enni, amiket főként éjszaka fogyaszt el. A mosómedvék kifutója mellett kapott helyet, ahol napjai nagy részét a fa tetején tölti, onnan figyeli, mi történik körülötte.

A vadmacska Skandinávia kivételével egész Európában előfordul, a sűrű erdőket kedveli. A kifejlett példányok testsúlya 4-5 kg, testhossza pedig 0,5-0,8 m között mozog. Egyes példányok elérhetik akár a 12 éves életkort is. Ragadozó, fő zsákmányát az egerek és a pockok jelentik, de a kisebb madarakat és az üregi nyulat is megfogja.

Fontos tudni, hogy vadmacska néven nem az elvadult házimacskákat, hanem éppen azoknak az ősét nevezzük. Védett állat, egyesek szerint már nem is léteznek igazi, úgynevezett tiszta vérvonalú vadmacskák. A házimacska és a vadmacska közti fő különbségek, hogy a vadmacskának vastagabb, fekete gyűrűkkel díszített farka és erősebb, zömökebb testalkata van, mint a házimacskának. Ezek a különbségek annak is köszönhetőek, hogy házimacskáink jórészt a núbiai vadmacska leszármazottai és nem az európaié.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.