Alpannoniás projekt: korszerű játszótér, kéktúra tanösvény is épül (Vas Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. augusztus. 10. - Turista- és szabadidőközpont, esőbeálló, játszótér tanösvény. Ezek még az ősszel megépülnek az alpannóniás projekt révén. Most szombaton családi túranapot szerveznek.
Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programmal (2007-2013) megvalósuló projekt támogatási szerződését tavaly nyáron írták alá. Az elmúlt egy év Kőszegen a projektben vállalt turisztikai beruházások előkészítésével, tervezéssel, hatósági eljárások lefolytatásával, egyeztetésekkel telt el. Ezek nem minden esetben záródtak le, többségében viszont elhárult minden akadály és júliusban kiírták a közbeszerzést. Ennek sikeres lezárultával még ősszel elkészül a látogatóközpont mellett az alpannonia turista- és szabadidőközpont és multifunkcionális esőbeálló, ahol korszerű játszótér és szalonnasütő helyek mellett egy alpannonia és egy Kéktúra tanösvény is megépül. A terület alkalmas lesz kisebb rendezvények lebonyolítására is. A projekt keretében megújul a Kálvária-templom előtti lépcsősor, valamint egy kisebb rendezvényteret is kialakítanak. A királyvölgyi gyalogos sétány, valamint az Andalgó teljes felújítása is megtörténik. Az utóbbi útvonalon már megtekinthető az új, igényes kivitelű tanösvény, amely 10 táblán - egészen az államhatárig haladva - bemutatja a vasfüggöny, valamint az ott folyó Gyöngyös-pataknak a város életében betöltött korábbi szerepét. Egyúttal megújul a művészi kivitelezésű királyvölgyi tanösvény is, történelmi panorámaút néven pedig új interaktív tanösvény létesül a hegységben. Információs táblával ellátott pihenőhelyeket alakítanak ki az Óház-kilátónál, a Szabó-hegyen, valamint a Királyvölgyben és a Kálvária 1. stációja mellett is. A Szulejmán-kilátó megépítése, a Koronaőrző bunker és a Kálváriához vezető út felújítása tavasszal várható.
Az alpannoniás projekt népszerűsítéséhez családi túrnap kapcsolódik a Stájer-házaknál augusztus 13-án, szombaton. 10-16 óra között erdei akadályversenyek lesznek kicsiknek és nagyoknak 1-4-10 kilométeres távon, de lesz erdei hétpróba, természetes játszótér egyedi fajátékokból is. 13 órától természetvédelmi előadások kezdődnek. Dr. Csóka György az erdőről, a rovarokról, 14 órától Bakos György az Írottkő Natúrparkról és az EDEN-díjról, Varga László Vas megye erdőgazdálkodásáról tart előadást, majd ismertető hangzik el az alpannonia útvonaláról a Semmeringtől Kőszegig.
A családi túranaphoz 11-14 óra között bemutató is kapcsolódik a turistajelzés-festés elméletéről és gyakorlatáról, bemutatkoznak túraszervezetek és tematikus túraútvonalak, lesz alpannoniás stand is.
A Stájer-házakban kialakított Erdészeti Múzeum egész nap ingyenesen látogatható. A helyszínre vezetett túrák és ingyenes autóbuszjáratok indulnak Kőszegről. Némethy Mária



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.