Az erdőkről nyílik kiállítás Szegeden (MTI/ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. november 3. – Az erdők kialakulását, élővilágát, az erdőgazdálkodás történetét ismerhetik meg azok, akik péntektől ellátogatnak a szegedi Vármúzeumba, ahol Fától az erdőt… címmel nyílik kiállítás – tájékoztatta Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense az MTI-t. Jégkori állatok csontjai, megkövült növények, mamut- és gyapjasorrszarvú-rekonstrukciók szemléltetik a Föld erdeinek több millió éves történetét a várban jövő tavaszig látható időszaki kiállításon.
    A Fától az erdőt… című tárlat hazánk erdeinek tízezer éves múltjába enged betekintést, valamint sorra veszi a ma élő őshonos állatfajokat. A várban eredeti környezetükben láthatóak a preparált hiúzok, farkasok, sasok, őzek, nyulak és az európai hód is, amelyet a kihalás széléről megmentve telepítettek vissza.
    Mária Terézia vezette be az erdészeti ismeretek tanítását a selmeci Bányászati Akadémián - ebből az időszakból egy korabeli fűrészmalom és egy egykarú gyökérkitépő mását láthatják az érdeklődők. Egy 1885-ös erdészeti térkép és erdészviseletek repítik vissza a látogatókat a XIX. századba.
    A fafeldolgozás folyamatát kézi eszközök, fűrészek szemléltetik, a szállítás folyamatát pedig korabeli fotók és kotróhajók, úsztatók makettjei mutatják be. A fa és az építészet kapcsolatát haranglábak, a torockói boronaház makettje és egy szélmalom erőátviteli makettje illusztrálja.

A ForestPress úgy értesült, hogy a szegedi kiállítás az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékhelyről kiebrudalt erdészeti bemutató anyagára épül.
Ismeretes, hogy Ópusztaszeren az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 1996-os szegedi vándorgyűlése alkalmából, az ottani jurtában avatták föl azt az erdészeti kiállítást, amelyet a megyei önkormányzat illetékesei döntése nyomán a közelmúltban lebontottak. A kiállítás létrejöttének szakmai irányítója Gaskó Béla, a Móra Ferenc Múzeum igazgató-helyettese volt. Ennek a bemutatónak egy része, 48 talajszelvény, a budapesti Erdészeti Tájékoztató Központba került.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.