Miniszteri megbízott koordinálja a Budapesti Víz Világtalálkozó előkészítését (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. január 16. - Budapest - Miniszteri megbízott koordinálja a Budapesti Víz Világtalálkozó előkészítését január 1-jétől a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) képviseletében - közölte a szaktárca szerdán. A kormányzati hírportálon közzétett információ szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Teplán István főtanácsadót miniszteri megbízottként felhatalmazta a VM képviseletére a konferencia előkészítésében és lebonyolításában, illetve kijelölte a tárcaközi előkészítő bizottság alelnöki feladatainak ellátására. A konferencia főkoordinátora a Külügyminisztérium, a szakmai előkészítés és lebonyolítás felelőse a Vidékfejlesztési Minisztérium.
    Magyarország 2013 októberében az ENSZ tagállamai, intézményei és valamennyi érintett gazdasági és társadalmi szereplő részvételével nemzetközi víz konferenciát szervez Budapesti Víz Világtalálkozó címmel. A tanácskozás megszervezését Áder János köztársasági elnök a 2012 júniusában, Rio de Janeiróban tartott Rio+20 fenntartható fejlődési konferencián jelentette be.
    A világtalálkozó célkitűzése, hogy a legfontosabb vízügyi kérdésekben – például az ivóvíz-szolgáltatás és a szennyvízkezelés, az integrált vízgazdálkodás, valamint a nemzetközi vízügyi együttműködés területén – hozzájáruljon a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célok kidolgozásához, és iránymutatást adjon a világ 2015 utáni fejlesztéspolitikai prioritásainak meghatározásához.
    A fórum az elérhető és kipróbált gyakorlati megoldások bemutatásával kíván segítséget nyújtani mind a fejlődő, mind a fejlett világ vízügyi kihívásainak kezeléséhez. A világtalálkozóval párhuzamosan szervezett tudományos, üzleti, civil és ifjúsági fórum lehetőséget kínál a magyar eredmények bemutatására és a nemzetközi kapcsolatok szélesítésére.
    A közlemény hangsúlyozza: a víz az egyik legbecsesebb természeti erőforrás. A Föld vízkészletének mindössze 2 százaléka édesvíz. A növekvő lakossági igények és az éghajlatváltozás nyomán a vízigények 2030-ra - az előrejelzések szerint - várhatóan mintegy 40 százalékos globális vízellátási hiányt eredményeznek. Emiatt a vízhez való hozzáférés mind egyéni, mind nemzeti szinten még inkább prioritássá válik.
    Magyarország világszerte elismert vízügyi szakértelemmel, ismeretanyaggal és infrastruktúrával rendelkező ország. Támaszkodva a vízpolitikában hagyományosan megjelenő magyar érdekekre és szakértelemre, Magyarország folytatni kívánja hangsúlyos nemzetközi szerepvállalását a vízpolitika gondozásában - tájékoztat a kormany.hu.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.