HUNGEXPO – 20. FeHoVa

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. február 13. - Az idén február 14-17. között jelentkezik HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban a FeHoVa. A jubileumi, 20. Fegyver, Horgászat, Vadászat kiállítást
 
Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitja meg,
üdvözlő beszédet mond Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter
2013. február 14-én (csütörtökön), 11.00 órakor
a HUNGEXPO „A” pavilonjának színpadán.

A köszöntő beszédek elhangzása után Dr. Csonka-Takács Eszter, az UNESCO Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának elnöke átadja az UNESCO oklevelét, amely igazolja, hogy a magyar solymászat felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára. Az oklevelet átveszi: a Magyar Solymászati Egyesület elnöke, Turcsányi Zoltán.

 
A jubileumi FeHoVa
 
Február 14-én nyílik a 20. FeHoVa a Budapesti Vásárközpontban. A Fegyver, Horgászat, Vadászat nemzetközi kiállítást a térség legjelentősebb rendezvényeként jegyzik a vadászok, s egyben a legnagyobb hazai horgászbemutató szerepét is betölti. A jubileumi alkalomra gazdag programmal készül a szervező HUNGEXPO.

A HUNGEXPO „A” pavilonjában, összesen 8000 négyzetméteren, 14 ország 230 cégének ajánlataival fogadja az érdeklődőket Kelet-Közép-Európa egyik legsikeresebb vadász-horgász kiállítása. Az „A” pavilon mellett a Vásárközpont „B” és „D” pavilonjaiban és a szabad területeken is várja program és látványosság a látogatókat. A rangos nemzetközi eseményt támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, a Magyar Országos Horgász Szövetség. Kiemelt médiapartner a Fishing&Hunting TV csatorna és a Nimród Vadászújság.
 
Az ünnepélyes megnyitón Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke mond köszöntő beszédet, és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is üdvözli a résztvevőket. A köszöntő beszédek után Dr. Csonka-Takács Eszter, az UNESCO Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának elnöke adja át az UNESCO oklevelét, amely igazolja, hogy a magyar solymászat felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára. Az oklevelet a Magyar Solymászati Egyesület elnöke, Turcsányi Zoltán veszi át.

Ünnepi teríték
 
A 20. alkalomra készülve a szervezők - és a szervezésben szerepet vállaló szakmai partnerek - gazdag programot állítottak össze. Az egyik főszereplő Afrika lesz, hiszen „Magyarok Afrika vadonjaiban” címmel afrikai trófea tárlat nyílik, s a horgász szekcióban afrikai-hal show-t rendeznek. A Tanganyika-tó és a Malawi-tó sügéreinek színpompás bemutatóját tekintheti meg a közönség. Mindemellett a FeHoVa egyik kísérő rendezvénye lesz a II. AFRIKA EXPO és vásár – amely a fekete kontinens civil szervezeteinek, kereskedelmi szereplőinek kiállítása, fotó- és tárgykiállítással egybekötve. Az Expón 12 afrikai ország 25 kiállítója mutatkozik be. A vásárfiával készülő standoknál afrikai textilekből varrt ruházati cikkeket, burkina faso-i sheavaj termékeket, ékszereket, kongói raffia szőtteseket vásárolhatnak. Az Afrikai Civil Szervezetek standján játszóház várja a gyerekeket, az Afrika Expo ’Teranga’ közösségi terén és a FEHOVA Nagyszínpadán zenés- táncos afrikai kulturális programok és képvetítéssel kísért előadások gazdagítják a programot.
 
A magyar solymászatot nemrég felvették a Nemzeti Kulturális Szellemi Örökség jegyzékébe, s a solymászatot, mint élő emberi örökséget, múlt év decemberében ismerte el a kulturális világörökség részeként Párizsban az UNESCO. A hazai és nemzetközi elismertség kapcsán több alkalommal tartanak előadást és bemutatót madaraikkal a hazai solymászok, akik már régóta állandó szereplői a kísérő programoknak.

A Nimród Vadászújság ismét hoz új programokat: „Vadászúton a világ körül” – Németh Attila vadász világutazó mutatja be trófeáit és tart vetítéses élménybeszámolót Föld körüli útjáról, illetve most először rendezik meg - 36 preparátor 120 versenymunkáját felvonultatva - a FeHoVa Preparátorversenyt.  
Hidvégi Béla, akinek vadászati gyűjteménye a Soproni Múzeumban van, ezúttal a kiállításon dedikál, bemutatja a Múzeumot és DVD-jét a hegyi vadászatokról. A soproni kiállítás a világon egyedülállóan helyet ad egy olyan interaktív kommunikációs rendszernek, amely szemléletesen mutatja be az SCI, az OVIS és az Ullmann Award vadászati szervezetek történetét, működését, szabályozó rendszereit, megszerezhető díjait, angol, német és magyar nyelveken. Ez a kommunikációs rendszer most fog bemutatkozni a nagyközönség előtt a FEHOVÁ – n.
A kiállítás történetében most először lesz szépségverseny, amelyet a Magyar Vadászlap szervez. Az első Miss FeHoVa fejére a szigorú zsűri döntése és a közönségszavazatok összevont eredménye alapján kerülhet fel a korona. Szavazni a helyszínen lehet.

A „B és „D” pavilonban a II.  FEHOVA - MEOE Nemzetközi kutyakiállítás kapott helyet. Immár hagyományos kísérő eseményként pedig a Magyar Íjász Szövetség most is megrendezi az Íjászfesztivált.
 
A FeHoVa állandó szereplői a hazai erdészetek, amelyek ezúttal is teljes létszámban képviseltetik magukat a kiállításon, az „A” pavilonban.
 
Vizes bemutatók, nem csak horgászoknak
 
Az idén minden eddiginél több érdekes és hasznos esemény várja a horgászokat. A részleg érdekességeként „hal óvoda” nyílik, ahol ivadék halak láthatók majd hazai biotópok szerint berendezett, 200 literes akváriumokban. Különleges, immár hagyományos attrakciónak számít a Portugáliából érkező több, mint 22 ezer literes giga akvárium, amibe ezúttal is hazai halfajták kerülnek. Európa legnagyobb mobil akváriumában népszerű magyar horgászok tesztelnek majd csalikat, felszereléseket, mutatják meg a nagy fogásokért bevetett trükkjeiket.
A horgász színpadon a négy nap alatt nyitástól késő délutánig tartanak előadásokat a világ minden táján ismert, komoly nemzetközi eredményeket elért magyar horgászok, köztük a 2012-es belgiumi feeder világbajnokságon ezüstérmet szerzett magyar válogatott csapat:  Novák János és Sivák Mátyás, Walter Tamás csapatkapitánnyal, aki maga is világbajnok.
Itt lesz hazánk egyik kiváló harcsahorgásza, Koós Ferenc, a 2011-es csónakos pergető VB egyéni győztesei: Szegedi György és Péli Zoltán, valamint Lukácsi Béla és dr. Kovács Adrián többszörös magyar bajnok és VB bronzérmes pergető páros.
Az összesen 82 előadásból álló műsorsorozatot a „Nagy HO-HO Horgászverseny” teszi a közönség számára még izgalmasabbá.
Újdonság lesz az a nagyszabású nyereményjáték, mely a DAIWA és az ENERGOFISH jóvoltából valósul meg, és melynek keretén belül a játékban résztvevő látogatók értékes nyereményekkel térhetnek haza minden nap.

FeHoVa múltidéző
 
Ünnepel a FeHoVa, s ez alkalomból érdemes röviden megemlékezni erről a sikertörténetről.
A kiállítás gondolata először 1991-ben fogalmazódott meg, s 1992 tavaszán meg is tartották az első FeHoVá-t, ami rögtön rendkívül népszerű lett a vadászok és horgászok körében.
1997-ben a HUNGEXPO megvásárolta a szervezési jogokat, s 1998-ban lépett a közönség elé először egy megújított, kísérő eseményekkel és az erdőgazdaságok bemutatójával gazdagított rendezvénnyel.
 
A kiállítás iránti érdeklődés évről-évre nőtt, a hazaiak mellett nagy arányban jelentek meg külföldi kiállítók és látogatók. Megrendezéséhez szakmai támogatást nyújtott az akkori Földművelésügyi Minisztérium, az országos vadászati és horgászati szervezetek, a szaksajtó.
Néhány év alatt önálló rendezvénnyé nőtte ki magát, s először 2008-ban szerepelt külön programként a HUNGEXPO naptárában a Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás, melyen több tízezren látogatták a standokat.

Egyidejű rendezvények:
Budapest Boat Show (www.boatshow.hu), Afrika Expo (www.afrikaexpo.hu)

2013: jegyek, kedvezmények
 
A hagyományt megtartva a FeHoVán lesznek standok, ahol a belépőjegyeket bizonyos feltételek mellett le lehet vásárolni. Az akcióban résztvevő kiállítókról az interneten és a helyszínen is lehet tájékozódni.
A kiállításra napijegy online elővételben 1500 Ft-tól vásárolható, a helyszínen 2000 Ft, a családi jegy két felnőtt és 3 gyerek részére 4000 Ft. A Budapest X. kerületi lakosok részére: 500 Ft (lakcímet igazoló személyi igazolvány vagy személyi igazolvány+lakcímkártya bemutatása szükséges). 6 éven aluliak számára a belépés ingyenes!

A Kedvezményes jegy: 1200 Ft. A felnőtt kíséretében érkező 14 éven aluli gyermek, a nyugdíjas, a diákigazolvánnyal rendelkező fiatal, valamint a mozgáskorlátozottak és fogyatékkal élők részére a megfelelő igazolvány felmutatásával váltható.

Hungary Card-dal 2 fő részére 50% kedvezménnyel vásárolható belépőjegy kizárólag az I-es Fogadócsarnok 1-es, illetve a III-as Fogadócsarnok 6-os pénztárában. A kedvezmény csak az előzetesen a www.hungarycard.hu weboldalon regisztrált kártyával vehető igénybe.

A csoportos diákjegy: 800 Ft. Legalább 10 fős diákcsoportok érkezése esetén vehető igénybe diákigazolvány felmutatásával.

Kedvezményes csoportos belépőjegy váltható a vadásztársaságok, a horgászegyesületek, az erdészetek, a fegyveres testületek és lövészegyesületek részére legalább tíz fős csoport érkezése esetén.
Kutyával érkezők belépése a II-es kapun (a II. FEHOVA - MEOE versenyre nem nevezett kutya is beléphet a területre). A kutyáknak nem kell belépőjegyet venni, ingyenesen léphetnek a területre, érvényes oltási igazolvány felmutatása ellenében.
A belépőjegyek egyszeri belépésre jogosítanak és az egyidejű rendezvényekre is érvényesek.
Belépőjegy OTP-s SZÉP kártyával is váltható a Budapesti Vásárközpont  I-es és III-as Fogadócsarnokában.

A programokról részletesen: www.fehova.hu

 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.