Idén tizedik alkalommal csendül fel a muzsika a Mátra erdeiben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Image2013. június 25. - Képzőművészeti kiállítások, falusi vendéglátás, túrák és futóverseny, klasszikus és kortárs zene, gyermekprogramok, erdei séták szombattól, kilenc napon át a Mátrában. Ha jól meggondoljuk, az erdő és a zene mindig elválaszthatatlan volt. A madarak csicsergése, a patak csobogása, a szél susogása, mind-mind dallamot adtak az erdőnek. Tíz évvel ezelőtt azonban az ember által megszólaltatott zene is beköltözött az Észak-Mátra erdeibe. Azóta is töretlenül ível felfelé a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat, amely 2011-ben a megyei Príma-díjat is megkapta.

Image

Az idei programról, a küldetésről a Magyar Állami Operaházban sajtótájékoztatón beszélt a főszervező Szabó Lajos erdőmérnök: „A Muzsikál az erdő túlmutat azon, hogy felhívja a figyelmet az erdő a természet értékeire, védelmére, a zene, a művészetek támogatására. A Muzsikál az erdő aktívan tenni akar a fenntartható, közös jövő megteremtéséért.
Jövőképében megfogalmazza, hogy az egész világon eluralkodó fogyasztó szemléletű, korlátlan gazdasági növekedésben gondolkodó gazdasági-társadalmi rend nem életképes. Hosszú távon fenntartható, boldog emberi lét csak a természettel összhangban képzelhető el akkor, ha meg tudjuk valósítani életünk fő dimenzióinak (gazdálkodás, társadalom, környezet, művészet) harmóniáját”- hangsúlyozta.
„A mátrai művészeti napok programjaival az erdő muzsikáját szeretnénk közvetíteni az idelátogatók felé” – mondta Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, aki kiemelte „az emberi kultúrákkal az erdész szakma összeköti a természetet. Ha sikerül kialakítani a kapcsolatot, akkor az erdő átadja gazdagságát. Mi nem csak fával és vaddal foglalkozunk, ehhez hasonlóan a mátrai programsorozat sem csak zene: a gasztronómia, a helyi kulturális értékek egy teljes életközösséget alkotnak az erdővel és a muzsika hangjaival”.
Ménesi Gergely karmester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy komolyzenészként kilencedik éve látogat el a rendezvényre, és úgy gondolja, hogy a szervezők különleges kincset hívtak életre tíz évvel ezelőtt. „Ha megfigyeljük a levelek erezetét, a tobozok felépítését, azok is úgy tökéletesek, ahogy vannak. A Muzsikál az erdő olyan összetett művészet, amely nemcsak ételek, italok révén, de a zene, a költészet és a természet erejével is megindít bennünket. Ha elveszítjük a kapcsolatunkat a természettel és csak a négy fal között koncentrálunk a feladatunkra, akkor az élet lényegéről maradunk le” – mondta.

Minden évben jeles művészek, kiemelkedő személyiségek vesznek részt az alkalmakon, akik erősítik, alakítják is a Muzsikál az erdő értékrendjét, akik neve lassan összefonódik a rendezvénnyel. Idén – a teljesség igénye nélkül -  Ménesi Gergely, Szabó Sipos Máté, dr. Szomszéd András ny. főlevéltáros, Vasvári Csaba színművész, dr. Csóka György erdészprofesszor, Jókai Anna író, Illényi Katica, Lajkó Félix, a Dűvő és Kubinyi Júlia is jelen lesz a rendezvénysorozaton.
A jubileumi rendezvény nyitányaként Mátraalmáson, június 29-én felavatjuk a „Muzsikál az erdő” tölgyfából faragott emlékművet, melyet Koltai László szobrászművész farag, aki elnyerte a „Muzsikál az erdő” emlékfa pályázatot. A villám sújtotta holt fából így válik egy jövőbe mutató mementó.

Június 29-től július 7-ig várja a Muzsikál az erdő a természet és a zene kedvelőit, illetve azokat, akik nem jártak még a rendezvényeinken, lássák ismerjék meg ezt a varázslatot.
A rendezvényen való részvétel az idén is díjtalan.
A részletes program helyszínekkel, időpontokkal, fellépőkkel megtalálható a www.muzsikalazerdo.hu honlapon.
Várják az érdeklődőket a Muzsikál az erdő alkalmaira, ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedvet, erdei értékeket, művészetet, barátságot, testi-lelki feltöltődést ígérnek.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.