Téry Ödön emlékülés Dobogókőn (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageAz erdő hármas funkciójából következő munkamegosztás; Az emlékülés után megkoszorúzzák a Téry emlékművet
Dr. Téry Ödön, a Magyar Turista Egyesület egykori ügyvezető alelnökének150. születésnapja tiszteletére emlékülést rendeznek 2006. szeptember 9-én, (szombaton) 9 óra 30 perckor Dobogókőn, a báró Eötvös Loránd menedékházban. A szervezők mindazokat várják, akik a kulturált természetjárás, az erdészek, a természetvédők és a természetjárók együttműködéséért tenni kívánnak, s azért készek az együtt gondolkodásra is. A téma: ki, miként képzeli el az erdő hármas funkciójából következő munkamegosztást, különös tekintettel a szervezett természetjárásra.
Peták István az MTE elnök megnyitóját követően referátumot tart  Bársony András, a Magyar Természetbarát Szövetség elnöke,  Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója,   Ormos Balázs, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára és  Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Rt vezérigazgatója.
A születési évfordulón kívül erre az évre esik Téry Ödön nagy alkotásának, a Magyar Turista Egyesület megalapításának 115. évfordulója is, ráadásul éppen l00 évvel ezelőtt avatták fel Dobogókőn az egyesület elnökéről elnevezett, immár kőből épült báró Eötvös Loránd menedékházat.
– Téry mindezt turista társaival együtt hozta létre, többek között  Prokop Géza pilisszentkereszti főerdész úrral – tájékoztatta a ForestPress-t Peták István, a Magyar Turista Egyesület elnöke. – Téry nagy alkotásaként említhetjük a Pilis turisztikai feltárását is a jelzések festésétől, a források foglalásán, a meteorológiai állomás létesítéséig. Õ a turista alkotások létrehozásában látta elsősorban annak első számú lehetőségét, hogy a társadalom érdeklődését felkeltse a természeti értékek iránt, másrészt pedig művelje is azt, hogy mielőbb érjük el a művelt világ színvonalát.
Az emlékülés után a résztvevők megkoszorúzzák a Téry emlékművet, szeptember 10-én, 11 órakor a Fiumei úti (Kerepesi) temetőben pedig a magyar természetjárás két kiváló apostolának, dr. Téry Ödönnek és báró Eötvös Lorándnak a síremlékét.
 
 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.