Erdőrendezési Napok Sátoraljaújhelyen (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Az erdészet szerepe a vidék- és térségfejlesztésben.
Az Állami Erdészeti Szolgálat ebben az évben szeptember 7-9. között Sátoraljaújhelyen rendezi az immár hagyományos Erdőrendezési Napokat. A szakmai napok idei témája az erdészet szerepe a vidék- és térségfejlesztésben. A szakmai előadásoknak és az erdőrendezői díjak átadásának helyszíne Sátoraljaújhely város Polgármesteri Hivatalának díszterme.

Előadást tart többek között Csóka Péter főosztályvezető (FVM Természeti Erőforrások Főosztálya – Aktuális ágazati szakmai tájékoztatás és a 2007-től várható erdészeti támogatási rendszer elemei), Forgács Barnabás főosztályvezető (FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály - Agrár és vidékfejlesztés a 2007-2013-as támogatási időszakban), Halász Gábor (OEE Erdőrendezési Szakosztály – Az erdészeti szakirodalom megújításának folyamata és kapcsolata a vidék- és térségfejlesztéssel), Dávid József (ÁESZ TZTI - A Zemplén átfogó erdészeti fejlesztési tervezésének ismertetése: adottságok, fejlesztési irányok és lehetőségek), Cserép János vezérigazgató  (ÉSZAKERDÕ ZRT.- Az Északerdő Zrt. közjóléti tevékenységének ismertetése), Duska József igazgató (Bükki Nemzeti Park Igazgatóság - A természetvédelem szerepe a térségfejlesztés formálásában), Csomós János igazgató (ÁESZ Miskolci Igazgatósága - Az erdészeti igazgatás részvételi lehetőségei a térségfejlesztésben).
A hazai előadókon kívül a szlovák erdészeti igazgatás képviselője a témához kapcsolódó referátumot tart.
Ezt követően Wisnovszky Károly, az ÁESZ főigazgató-helyettese átadja a szakmai díjakat és jutalmakat.
A második nap terepi programokon vehetnek részt a szakemberek, így az Északerdő Zrt. Telkibányai Erdészeti Igazgatóságán (TEIG), ahol Hulják Péter erdészeti igazgató mutatja be a Királykúti autóspihenő közjóléti objektumot és a jeges barlangot.
A szakmai bemutató további állomásain a korábbi fenyőpusztulást és a szálalást tanulmányozhatják.
Telkibányán megtekintik a Bányászati Múzeumot, az önkormányzati kezelésű tanösvényt és az erdei iskolát, a Várhegy környéki parkerdőt, valamint a várat.
A Nagymilic Natúrpark megalakulásáról, céljairól rövid ismertetőt tart Horváth Jenő polgármester, aki civilben erdőgazdálkodó.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.