Láthatatlan kiállítás a Mecsextrém Parkban (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A Mecseki Erdészeti Zrt. által működtetett Mecsextrém Parkban, április 23-ától, egy újabb, felejthetetlen élmény várja a látogatókat: megnyitja kapuit a Láthatatlan Kiállítás, mely interaktív kalandozás nem kevesebbre vállalkozik, mint vak vezetők segítségével bemutatni azt, hogy’ „látják” nem látó társaink a világot.

Nem is gondolnánk, hogy a világból hozzánk eljutó információk milyen nagy hányada köszönhető a látásnak. Ez a tény csak akkor tudatosul bennünk, ha a legfontosabbnak vélt érzékszervünk segítsége nélkül kell boldogulnunk. A sötétség ébreszthet rá igazán, milyen sokrétű információt és nagyfokú biztonságérzetet köszönhetünk a szemünknek. Ebből kiindulva hozta létre dr. Andreas Heinecke több mint egy évtizede  a "Párbeszéd a sötétben" című tárlatot Németországban, melyet eddig 26 országban mutattak be.
Április 23-ától Pécsett, a Mecsextrém Parkban is „megtekinthető” ez a különleges kiállítás, melynek látogatói teljes sötétségben, vak vezetők segítségével próbálhatják ki azokat a tipikus élethelyzeteket, melyekkel a nem látók nap, mint nap szembesülnek. A résztvevők csupán tapintás, hallás, szaglás és egyensúlyérzékelés útján jutnak információkhoz. Így a látás hiánya okozta új helyzetben a nehézségek mellett azt is megtapasztalhatják, hogy a szem, mint érzékszerv kiiktatásával is lehet szép és teljes a világ. A kiállítás a vakok és a látók világát igyekszik közelíteni egymáshoz, s pozitív élményeken keresztül tanítja meg, hogyan segíthetjük, s miképpen érthetjük meg a fogyatékkal élőket.
A kiállítás, egyediségéből adódóan csak kísérővel tekinthető meg. A csoportok fogadása előzetes bejelentkezés alapján történik. A Mecsextrém Park nyitvatartási ideje alatt a helyszínen is lehetőség van jelentkezésre: az 5-10 fős csoportoknak 40 percenként indul vezetés.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.