Kertész-kommandók országszerte (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A Környezetvédelem Világnapja alkalmából a Zöld „Vadművelet” keretében kertész-kommandók ültetnek országszerte
Zöld meglepetés fogadja a főváros és három kelet-magyarországi megyeszékhely lakóit június 5-én. A Környezetvédelem Világnapjának hajnalán ugyanis zöld aktivisták szállják meg a sivár városi tereket, hogy a beton és kőfelületek közé kertészkedéssel egy kis életet leheljenek.

A „gerilla-kertészkedést” a Hegyalja Fesztivál kezdeményezte és finanszírozza, mely tudatos építkezéssel évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fiatalok körében a környezetvédelem és a környezettudatosság kommunikációjára, valamint a civil szerveződéseknek is egyre nagyobb teret ad. Az országos eseményhez több ismert arc is kapcsolódik majd, persze inkognitóban.
Árvácskák a vasoszlopok tövében, futónövények a buszmegállókon, virágkosarak a betonkerítésen, virágágyás egy elhanyagolt szökőkút medencéjében. Többek közt ilyen meglepetésekre számíthatnak Budapest, Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza lakói július 5-én, kedden reggel a munkába igyekezve.
Az akció a Környezetvédelem Világnapján arra hívatott felhívni a figyelmet, hogy betondzsungelünk zöldebbé, barátságosabbá tétele nem emberfeletti munka, csak egy apró elhatározás kérdése.
Az akciót kezdeményező és finanszírozó Hegyalja Fesztivál egyik vezetője, Bukoviszky Béla, – aki a tiszai ciánszennyezés évében határozott zöld üzenettel hozta létre az eseményt – hangsúlyozta: „Egy nagy nyári fesztivál már nem szerveződhet csak a bulizás köré. Fel kell ismernünk, hogy ez a néhány nap kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a neves zenekarok és a jó programok mentén a környezetvédelem fontosságára és környezettudatos életmódra sarkalljuk azt sok ezer fiatalt, aki július 11. és 15. között elzarándokol a Tokaj-Rakamazi Tisza Kempingbe. Ennek jegyében évről-évre egyre több civil szervezet megjelenésének adunk helyet a fesztivál területén, és már a fesztivál előkészítése során is hangsúlyozzuk a zöld gondolkodás fontosságát. Ennek része az országos Zöld Vadművelet is.”
A Vadműveletben részt vevő kertész-gerillák között túlnyomó részt elhívatott zöld aktivistákat, és a virágokat, a zöld környezetet kedvelő civileket találunk, de a locsolókannák mögött ismertebb arcokat is felfedezhetünk majd.
Nyíregyházán az E-Misszió egyesület, Debrecenben a Zöld Kör, Miskolcon a Zöld Kapcsolat Egyesület aktivistái ültetnek majd. Budapesten pedig önszerveződő kertész-kommandó rohanja meg a várost hétfő éjjel. A zöld aktivisták és a virágokat kedvelő civilek mellett az Irigy Hónaljmirigy zenekar is teljes létszámmal ragad majd gereblyét, hogy részvételükkel is erősítsék a Hegyalja Fesztivál akciójának sikerét.
A növények öntözéséről Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán a környék lakossága gondoskodik majd a jövőben, míg a fővárosban az aktivisták néhány nap után a Főkertnek ajándékozzák az akcióban elültetett palántákat.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.