Varsói miniszteri konferencia témái (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Az európai erdők védelméről szóló miniszteri konferencia előkészítő tanácskozásán résztvevő szakértők megállapodtak a november 5-7. között Varsóban megrendezésre kerülő 5. miniszteri konferencia dokumentumainak végleges tartalmában
A miniszteri konferenciát megelőző utolsó szakértői tanácskozás házigazdája a lengyel környezetvédelmi miniszter, prof. Jan Szyszko volt – közölte a BUSINESS WIRE.

Varsó – Több mint 80 résztvevője volt az európai erdők védelméről szóló miniszteri konferencia (Ministerial Conference on the Protection of Forests in Europe - MCPFE) előkészítő szakértői tanácskozásának, amelyet a lengyel környezetvédelmi miniszter, prof. Jan Szyszko nyitott meg. Ez a november 5-7. között Varsóban megrendezésre kerülő miniszteri konferenciát megelőző utolsó szakértői tanácskozás.
A kétnapos vita során a szakértők megállapodtak a varsói miniszteri csúcstalálkozó dokumentumainak végleges tartalmában, a miniszteri nyilatkozat vázlatában és a beterjeszteni szándékozott határozati javaslatokban.
Az Első Varsói Határozat, az "Erdők, Fák és Energia" kiemeli a faanyag, mint energiaforrás alapvető jelentőségét, hangsúlyozva, hogy az energia és a biomassza témája kiemelkedik az erdőkről folytatott politikai megbeszélések sorából. A megbeszélések kapcsán összehívott sajtótájékoztatón a norvég EU-küldött, Knut Oistad hangsúlyozta, hogy fenn kell tartani az erdők által nyújtott fa- és biomassza egyensúlyát, miközben egyidejűleg védelmet kapnak ezek az erőforrások, és az európai erdőpolitika fő célja a biodiverzitás lesz.
A Második Varsói Határozat, az "Erdők és a Víz" szolgál arra, hogy hangsúlyossá tegye az együttműködés szerepét az erdőgazdálkodás és a vízgazdálkodás között. Amint arra a lengyel környezetvédelmi miniszter rávilágított, szükséges mélyebb betekintést nyerni az erdei vizek kölcsönhatásaiba, különösen az ivóvíz minőségének és mennyiségének tekintetében.
A Miniszteri Nyilatkozat, amely szerves része lesz a novemberi csúcstalálkozónak, olyan kitételeket tartalmaz, amelyek kiemelik az erdők szerepét a fenntartható fejlődésben, a klimatikus változások káros hatásaival szembeni harc fontosságát, az erdők alapvető jelentőségét a biodiverzitás megőrzésében, szerepüket a megújítható energia biztosításában, valamint az erdőgazdálkodás hatását a vízforrások védelmében.
"Hiszem, hogy ideje már, hogy az 5. MCPFE növelje az erdők hozzájárulását az élet minőségéhez Európa jelenlegi társadalmai és a jövő generációi számára" - mondta Szyszko.
Az európai erdők állapotáról készített 2007-es jelentés (Report on State of Europe's Forests 2007) – amelyet az Európai Gazdasági Bizottság és az MCPFE összekötő egysége készített – szintén nyilvánosságra kerül majd az 5. MCPFE során.
Christopher Prins, az ENSZ európai gazdasági bizottságának (United Nations Economic Commission for Europe - UNECE) képviselője mutatta be a jelentés szerkezetét a sajtókonferencián és egyben elmondta, hogy nő az erdőterület Európában, és mintegy 4,3 millió európait foglalkoztatnak az erdőgazdálkodási ágazatban.
Az európai erdők védelméről szóló miniszteri konferenciát (Ministerial Conference on the Protection of Forests in Europe - MCPFE) november 5-7. között rendezik Varsóban.
Azok az újságírók, akik szeretnének részt venni az eseményen, a http://5th.mcpfe.org/ weboldal akkreditációs oldalán jelentkezhetnek.
MCPFE Összekötő Egység, Varsó

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.