A földreform 60. évfordulója (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageAmint arról beszámoltunk, kedden délelőtt a Vajdahunyadvárban tartotta ünnepi megemlékezését az 1945. évi földreform 60. évfordulójáról az Országos Emlékbizottság – olvasható az FVM Kommunikációs Önálló Osztály közleményében.
A résztvevőket levélben köszöntötte Mádl Ferenc. A Köztársaság Elnöke - többek között - emlékeztetett arra, hogy 1945 tavasza fölmérhetetlen tragédiákra következett, ám a nemzet élni akarása erősebb volt annál, hogy a jövőt átengedje a fenyegető pusztulásnak. A magyar parasztság csodát művelt: – írta a köztársasági elnök – a semmiből építkezve biztosította az ország kenyerét, s a mezőgazdaság az újjáépítés motorja lett. Megvalósult a parasztság álma: tömegesen földhöz juthatott.

Az ünnepi ülésen részt vett az egykori földreform miniszteri biztosai közül több hajdani Győrffy-kollégista, agrár- és más végzettségű szakember, akiket Benedek Fülöp, az FVM közigazgatási államtitkára emléklapok átadásával köszöntött.
A konferencián előadást tartott Pölöskei Ferenc akadémikus, Sipos József történész, a Nagy Imre Ház igazgatója és Vida István az ELTE egyetemi tanára. Zárszót mondott és Dálnoki Miklós Béla kormányát méltatta, majd a mai agrárpolitikai kérdésekről is szólt Romány Pál az MTA Agrártörténeti és Faluszociológiai Bizottságának az elnöke.
A résztvevők a konferencia után megkoszorúzták Nagy Imrének az FVM épülete mellett álló szobrát.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.