Újságírók Sopronban (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageAz Országos Erdészeti Egyesület és az Erdészeti Lapok szokásos első félévi kirándulására február 28-án és március 1-jén került sor Sopronban. A főleg rádiósokból és szakújságírókból álló csapatot a Soproni Gyermek és Ifjúsági Tábor, újabb nevén az Erdő Háza látta vendégül.

Az ebédet követően a társaság fölkerekedett és a csípős széllel, a -10°-kal dacolva célba vette a Károly-magaslatot.

Az erdei sétát és a kilátó megmászását követően az Erdei továbbképző központban Molnár Tibor kertészmérnök, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke a hallgatóság saját élményére alapozott bemutatót tartott a legjobb soproni borokból.Image
A soproni hegyek levével való ismerkedés után Sógor Ferenc, a Gyermek és Ifjúsági Központ Kht. ügyvezető igazgatója köszöntötte a csoportot, majd előadások hangzottak el.
Szabó Miklós erdőmérnök-tanár, AZ ERDÕ HÁZA igazgatója elmondta, hogy az objektum Magyarország második legnagyobb (osztrák-magyar) natur parkjában terül el. A gyógylevegőt árasztó erdei tábor egy kőhajításnyira fekszik a Várhelytől, az egykori kelta földvártól. A májusban megnyíló Erdők házában a gyermekek kipróbálhatják a bükklevél ágyat, és mindenféle kalandos élményben részük lehet, ami egy erdei iskolában elképzelhető, a Fertő tavi vízi túrától az éjszakai gyalogtúrákig, lovaglásig.
Ormos Balázs főtitkár arra hívta föl a figyelmet, hogy
SOPRON A ZÖLD VÁROS, a megújuló energia programjával további idegenforgalmi előnyre tehet szert, ráadásul ez az előre menekülés olcsóbbá teszi a város energiaellátását, az egészségügyi előnyöket nem is említve.
A vitaindítókat sajtóbeszélgetés követte a város környezetvédelemben érdekelt vállalkozásainak képviselőivel és szakembereivel.
A napot baráti beszélgetés követte az erdészház kandallója mellett.
Március első napját munkával kezdte a csapat, interjúkat készítettek a kollégák, majd következett az Erdészeti Múzeum megtekintése.
ImageItt Varga Tamás igazgató és Füzi Boglárka kalauzolta az újságírókat.
10 órakor sajtótájékoztató kezdődött az egykori Kaszinó épületében, amely ma a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ névre hallgat.
Almássy László, a Pro Kultúra Sopron Kht. Idegenforgalmi igazgatója ismertette a város terveit és erőfeszítéseit a város idegenforgalmi kínálatának bővítésére. Sopron az utóbbi öt évben 46 ezer vendégéjszakát veszített, ennek ellenére folytatódnak a magántőkéből finanszírozott szálloda beruházások. 2004-ben 365 ezer vendégéjszakát vettek igénybe a városban, ezzel Bük után a második a régióban.
Elkészült egy hatrészes kiadványsorozat, amely Sopront és környékét mutatja be, és megbízást adtak a NYME Alkalmazott Művészeti Intézetének a város egységes PR-arculatának kidolgozására.
Az Ünnepi Hetek alkalmával újdonságnak számít a Petőfi téren építendő szabadtéri színpad, amely opera és operett estek helyszíne lesz.
Azóta eldőlt, hogy Sopron továbbra is versenyben van az Európa Kulturális Fővárosa pályázaton. Ajánlatuk tematikáját a Páneurópai pikniktől a kulturális fesztiválokig ívelő gondolatkör érzékelteti.
A beszélgetésben központi témává vált a város és az egyetem kapcsolata, amely a kívülálló számára távolságtartónak tűnhet, de a bennfentesek tudják, hogy a város egyáltalán nem szűkmarkú az Alma Materrel szemben. Ez így is illik a város legnagyobb munkáltatójával szemben, amely ráadásul az egyetemi városi rangot adja Sopronnak.

Z.Z.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.