FAO konferencia Rómában az erdészet aktuális feladatairól (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Ülésezik a FAO Erdészeti Bizottsága – Májusban: 50. ENSZ Erdészeti Fórum – A szökőár utáni óriási faigény sürgős kielégítése
ImageKét magas szintű, az erdészet kérdéseivel foglalkozó találkozót is tartottak a napokban az ENSZ FAO központjában, Rómában. A megbeszélések az erdőtüzekről, a fenntartható erdőgazdálkodásról és az ázsiai térséget ért 2004-es szökőár okozta katasztrófa következményeinek helyreállításában az erdészeti szektor szerepéről szóltak.
A hétfőn kezdődött egy napos miniszteri szintű erdészeti találkozón mintegy 50 miniszter vett részt. Hazánkat Benedek Fülöp, az FVM közigazgatási államtitkára képviselte. A küldöttség tagja volt Klemencsics András, az FVM Erdészeti Főosztály vezetője  és Szepesi András főosztályvezető helyettes. 
Keddtől, 5 napon át tart a FAO Erdészeti Bizottság 17. ülése.
FAO szakértőkön kívül rekordot ért el a tagországokat képviselő küldöttségek száma, a részt vevő társadalmi szerveződések és nemzetközi szervezetek jelenléte a találkozón. A FAO küldöttségében helyet foglal Csóka Péter, az ÁESZ New Yorkban szolgálatot teljesítő főigazgatója is.
ImageA FAO Erdészeti Osztályának vezérigazgató helyettese, Hosni El-Lakany elmondta, számos kulcs fontosságú kérdés került megvitatásra.
Az ez év májusában sorra kerülő 50. ENSZ Erdészeti Fórum előkészítésére nemzetközi megoldásokat kell keresni az erdőtüzek elleni küzdelemben, meg kell vizsgálni az erdőket érintő nemzetközi lehetőségeket, törekedni kell a ’Millenniumi Fejlesztési Célok’ elérésére, beleértve az erdőgazdálkodás szerepét a szegénység mérsékelésében.
Az erdőpusztulás, az erdők eltűnésének mértéke csökkent az elmúlt évtizedben, az azt megelőzőhöz viszonyítva, de El-Lakany úr szerint még mindig túl magas ez az érték, és a világnak tovább kell munkálkodnia a fenntartható erdőgazdálkodás irányába.
Az erdőtüzek lényegesen hozzájárulnak az erdők pusztulásához, és a kibocsátott széndioxid a légkörbe kerülve hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Mostanáig az erdőtüzek kezelésében az együttműködés a tüzek elfojtására összpontosított.
Egyre inkább felismerhető azonban, hogy az erdőtüzek kapcsolatosak az erdőművelési módszerekkel; a jobban átgondolt beavatkozások kevesebb erdőtüzet tesznek lehetővé.
Az erdészeti szektor a szökőár sújtotta területek helyreállításában felmerülő feladataival kapcsolatban elhangzott, hogy a napi szükségletekből és az újjáépítési munkákból eredően nagy a veszélye a túlzott mértékű kitermelésnek.
El-Lakany nem régiben a szökőár által leginkább sújtott egyik országba, Sri Lankára látogatott. A vezérigazgató elmondta, hogy amennyit csak lehet, meg kell menteni a szanaszét szóródott fákból, egyrészt a trópusi területeken igen gyorsan terjedő betegségek és kártevők miatt, másrészt, hogy az emberek ne az erdőt menjenek irtani, ha például csónakra van szükségük. Új erdők telepítése csak az egyik szempont, amit figyelembe kell venni az országok parti szakaszainak helyreállításánál. Az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó kérdések összehangolása elsődleges jelentőségű.
A FAO álláspontja szerint a szökőár pusztította területeken az első számú feladat a fa iránti igény sürgős kielégítése lenne, hogy helyre lehessen állítani a normális életfeltételeket, továbbá rehabilitálni kell a károsult erdőket is.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.