Ülésezett az OEE Küldöttközgyűlése (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageAz Országos Erdészeti Egyesület Küldöttközgyűlése 2005. április 7.-én, Budapesten, a MTESZ Budai Konferencia Központban tartotta soron következett ülését.
A Küldöttközgyűlés napirendjén szerepelt a 2005. évi kitüntetési javaslatok jóváhagyása, az Egyesület 2004. évi közhasznúsági jelentésének, pénzügyi befektetési beszámolójának és a 2005. évi pénzügyi tervének és befektetési tervének elfogadása, valamint az alapszabály módosításának javaslata.

Cserép János elnök bevezetője után Klemencsics András, az FVM Erdészeti Főosztály új vezetője köszöntötte a Küldöttközgyűlést, és ismertette az irányítása alá tartozó, megújult szervezet felépítését. ImageHangsúlyozta, hogy olyan munkatársakat választott, akik napjaink követelményeinek megfelelően nyelveket beszélnek, és friss agilitással végzik munkájukat. Elmondta, hogy az erdők három funkciójának rangsorában a közjóléti feladatok felértékelődnek a gazdasági szereppel szemben. Ezt a Nemzeti Erdőprogram is tükrözi. Az erdészek eddig is és ezután megfelelnek a kor követelményeiből adódó kihívásoknak. Hangsúlyozta, hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Terv bővítése az ágazat fontos feladata, hiszen eddig csupán a mezőgazdasági területek erdősítése számított erdészeti feladatnak, a változtatás alapja az EU 1257/99 számú rendeletének tavalyi bővítése, amely szektor semlegesen kezeli az erdők ökológia, gazdasági és szociális funkcióinak támogatását. A támogatási rendszerben a magánerdő-tulajdon élvez elsőbbséget, de az állami társaságok is részesülhetnek támogatásban a természetközeli erdők művelése és a szerkezetátalakítás költségeihez, valamint a közjóléti kiadásokhoz. Elmondta, hogy a gazdatüntetés következményeként az éves erdőtelepítési terület 15-25 ezer hektárt is elérheti, a jelenlegi 9-11 ezer hektárral szemben. A támogatási rendszer hatására nagy az érdeklődés az erdőtelepítés iránt.
A főosztályvezető említette a járulékrendszer újragondolásának szükségességét is.
Az aktuális teendők között említette a gyapjaslepke elleni védekezés feladatait, emlékeztetve a tegnapi kormánydöntésre, amellyel lényegesen bővültek a rendelkezésre álló források. A 450 millió forintból 225-öt a kormány, ugyanennyit az önkormányzatok biztosítanak a vis maior alapból. Az összeget egyelőre a kormány megelőlegezi. A védekezéshez pályázati lehetőség nyílik a K1 forrás igénybevételével, ami ÁFA mentességet jelent. A védekezés két területre irányul, egyrészt az új telepítésű erdők és a fiatalosok, másrészt a lakott területek és a frekventált turisztikai központok védelmére.
A megújuló energiaprogrammal kapcsolatban elmondta, hogy a biomassza előállítás várhatóan konkurenciája lesz az erdőtelepítésnek, de az öt évnél rövidebb vágásfordulóval művelt ültetvények nem tartoznak az erdőtörvény hatálya alá.
ImageOrmos Balázs főtitkár ismertette az „óriásvállalatként” aposztrofált Egyesület tavalyi költségvetési adatait, megjegyezve, hogy az olyan óriásvállalat, amely közhasznú szervezetként nem tehet szert gazdálkodásból bevételre. A bevételek a költségvetés felét kitevő tagdíjakon kívül pályázatokból, az SZJA 1 százalékaiból és egyéb támogatásból adódnak. Az egyesület legnagyobb kiadását változatlanul az Erdészeti Lapok megjelentetése és a könyvkiadás jelenti. A befektetés jelenti a működés pénzügyi zavarainak áthidalásához a biztosítékot.
Kolozsvári Ákos, a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke megállapította, hogy javul az Egyesület költségvetési és pénzügyi munkája. Teljesült az alapvető cél, hogy ne legyen vagyonvesztés és biztosított volt a likviditás. 2005-re vonatkozóan is hangsúlyozta, hogy nem következhet be vagyonvesztés, és a kiadások csak a bevételek arányában eszközölhetők. Leszögezte, hogy a tagdíjbevételekből továbbra sem finanszírozható az Egyesület tevékenysége. Az előterjesztések elfogadását javasolta.
Cserép János elnök is hangsúlyozta az Erdészeti Lapok anyagi terheit, ezért különösen fontos a lap szakmai színvonala. A Lapok utcai terjesztését kockázatos dolognak tartja, az tovább növelné a veszteségeket.
A Gyökerek és Lombok című erdészportré kötetek kiadását át kell gondolni, mert a jelenlegi megoldás az Egyesület számára súlyos anyagi terhet jelent az eladatlan készletek miatt.
Az elnök azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a közhasznú státuszt adott esetben újragondolja az Egyesület tagsága.
A Küldöttközgyűlés a költségvetéssel kapcsolatos előterjesztéseket egyhangúan elfogadta.
Ormos Balázs főtitkár terjesztette elő az alapszabály módosítására vonatkozó javaslatot, amely azt célozná, hogy a különböző régiókban dolgozó egyesületi csoportok is önállóan pályázhassanak különböző kistérségi EU-s és nemzeti támogatásokra. A küldöttközgyűlés nagy többséggel egyetértett az alapszabály módosítás gondolatával.
Dr. Pethő József a Szombathelyi Erdészeti Rt. vezérigazgatója ismertette az idei vándorgyűlés előkészületeit, a várható programokat. Szombathely immár negyedszer látja vendégül 1928 óta a vándorgyűlést. (A 2005. évi vándorgyűlésről várhatóan május első hetében Budapesten sajtótájékoztatót tart az OEE és a vendéglátó Szombathelyi Erdészeti Rt. – a szerk.)
Jung László, az Egererdő Rt. vezérigazgató-helyettese bejelentette az egyesület Megújuló energia szakosztályának megalakítását. A szakosztály létrehozását az is indokolja, hogy a jelenlegi 3,6 százalékról 12 százalékra kell növelnie hazánknak a megújuló energia részesedését.
ImageA Küldöttközgyűlés négyfordulós szavazás eredményeképpen döntött a 2005. évi Bedő Albert, Kaán Károly díjakról és az elismerő oklevelekről.

Z.Z.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.