Társadalmi vita az ELTE-n a fenntartható fejlődésről (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A fenntartható fejlődés magyar stratégiájának kidolgozásáról – az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és a környezetvédelmi miniszter előterjesztése alapján - a múlt héten döntött a kormány. A fenntartható fejlődés érdekében a jelen fejlesztéseit a hosszú távú célok szem előtt tartásával kell megtervezni és megvalósítani. A magyar stratégia az uniós és nemzetközi tapasztalatok, programok figyelembe vételével az elkövetkező évtizedekre jelöl majd meg fejlődési célokat, irányokat. 

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal széles körű társadalmi vitát tart szükségesnek a stratégia előkészítésére, ezért találkozó-sorozatot kezdeményezett, amelynek első rendezvényét 2005. április 5-én tartották az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A találkozót Veress József, a Miniszterelnöki Hivatal európai és fejlesztési ügyekért felelős politikai államtitkára nyitotta meg. A rendezvényen többek között részt vett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Magyar Agrárkamara, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége, a Nőképviseleti -, az Idősügyi -, és az Országos Fogyatékosügyi Tanács, a Környezetvédő Szervezetek Országos Találkozójának delegáltjai, valamint más civil szervezetek, szakmai szövetségek, egyházak, önkormányzatok képviselői. 
A találkozó résztvevői szerint Magyarország jövője szempontjából kiemelt fontossága van  többek között a tanulásnak, a rendszerszemléletű gondolkodásnak, az életminőséggel, a munkaerőpiaccal és a foglalkoztatással kapcsolatos kérdéseknek, az államháztartási és közigazgatási reform, a térségfejlesztés, a regionalitás és a vidékfejlesztés kérdései, valamint a nemek közti esélyegyenlőség és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem, a család és az időseket illetve a jövő generációkat érintő kérdéseknek.  A felszólalók megállapították, hogy a fenntartható fejlődésben többek között az infrastruktúrának, a komparatív előnyeink kihasználásának, az innovációnak, a fenntartható fogyasztási és termelési szokásoknak, a közösségeknek, a társadalmi részvételnek, az egészség-megőrzésnek és az élhető környezetnek van kulcsszerepe.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.