Légikatasztrófa Gönc közelében (ForestPress/Hírösszefoglaló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageAz Északerdő Zrt Telkibányai Erdészeti Igazgatósága területén történt a 43 halálos áldozatot követelő szerencsétlenség; Egyetlen túlélője van a szlovák repülőgép csütörtök esti katasztrófájának
A hírügynökségi jelentések szerint eddig 22 áldozatot azonosítottak, és megtalálták a lezuhant gép fekete dobozát. Egyelőre ellentmondó hírek vannak arról, hogy hányan voltak a gépen. 43-an biztosan, de lehet, hogy 45-en. A magyar légtérben két szlovák, szovjet gyártmányú AN 24-es repült, fedélzetükön Koszovóból hazatérő békefenntartókkal. Egyetlen túlélője van a szlovák repülőgép csütörtök esti magyarországi katasztrófájának, ő életveszélyes állapotban van.

Egy katonai gép a szlovák határtól néhány kilométerre, magyar területen, a borsod megyei Hejce és Gönc települések közötti hegyvidéken zuhant le ezer méter magasból, eddig tisztázatlan körülmények között.
Eddig 22 áldozatot azonosítottak Hejce közelében a repülőgép-szerencsétlenség helyszínén - közölte a vezérkari főnök. A 22 holttest felismerhető, de a nehéz terepviszonyok miatt nehéz az áldozatokat lehozni a katasztrófa helyszínéről - mondta el Havril András. Az MTI pénteken reggel úgy értesült, hogy a szerencsétlenség helyszínen megtalálták a repülőgép fekete dobozát, de ezt az értesülést még hivatalosan nem erősítették meg. Arról egyelőre ellentmondó hírek vannak, hogy hányan voltak a gépen. 43-an biztosan, de lehet, hogy 45-en. A magyar légtérben két szlovák, szovjet gyártmányú AN 24-es repült, fedélzetükön Koszovóból hazatérő békefenntartókkal. Pristinából tartottak Kassára.
Hulják Péter, az Északerdő Zrt Telkibányai Erdészetének igazgatója a ForestPressnek elmondta, hogy tegnap késő este a televízióból értesült a történtekről. A hírekből arra következtetett, hogy a katasztrófa helyszíne az ő területén található. Azonnal gépkocsiba ült és a terepre hajtott, ugyanis a területre vezető utak többsége sorompóval elzárt. A helyszínre érve az időközben oda érkező tűzoltókat és mentőket egy kerülőútra irányította, ugyanis a legrövidebb utat a közelmúltban esett csapadék miatt jégpáncél borította, és járhatatlanná volt. A terep nagyon nehezen járható, szabdalt, és meredek, keskeny erdei földutak vezetnek a katasztrófa helyszínére.
A becsapódás pontja a Borsó-hegy oldalában található, és ez a terület Gönc településtől DK-i irányba esik. A feltehetően déli irányból közledő gép a hegy D-NY-i oldalának ütközött. A gép süllyedésének megfelelően előbb a fák koronáját tarolta le, majd az egyik szárnya leszakadt, és a további törzseket már egyre alacsonyabban törte ketté, mintegy 300 méter hosszú és 20-25 méter széles nyiladékot vágva az erdőben. Az erdőrészleten található állomány 70 év körüli bükkös, gyertyán, kocsánytalan tölgy és lucfenyő elegyfákkal.
Az erdészeti igazgató elmondta, hogy nem sok hiányozhatott a tragédia elkerüléséhez, hiszen mintegy 300 méterrel följebb, a csúcs közelében egy levágott és felújított terület található.  A jelenleg lezárt terület felszabadítása után az igazgatóság felméri a helyzetet, póttervet készít és az erdészeti szolgálathoz benyújtott kérelem alapján várhatóan soron kívüli engedéllyel kezdhetnek a munkálatokhoz. Először levágják a csonkokat, rendbe teszik, kitakarítják a területet, és tavasszal foghatnak a felújításhoz.

Az AN-24 prototípusa 1959. októberében emelkedett a levegőbe. A mai napig 1465-öt építettek belőle. A 450 kmh utazósebességű gépet a civil légiforgalom mellett előszeretettel használják katonai szállítási célokra. Viszonylag egyszerű technikája miatt megbízhatónak tartják. A szlovák légierő a lezuhant gépen kívül még egy AN-24-essel rendelkezik.
A katasztrófavédelem adatai szerint 45-en – 38 utas és hétfőnyi személyzet – tartózkodtak azon a szlovák katonai repülőgépen, amely csütörtök este zuhant le a Borsod megyei Hejce közelében. Dobson Tibbor, a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az [origo]-nak elmondta, eddig egy túlélőt és 16 halottat találtak. Dobson elmondása szerint a mentést nehezítik a rossz időjárási körülmények és a domborzati viszonyok is.
A szóvivő kérdésünkre elmondta, a fedélzeten tartózkodók számáról a magyar légiirányítási hatóságtól kapott információt. Korábban voltak olyan hírek, hogy 48-an tartózkodtak a gépen. A szlovák kormányfő pedig azt közölte, hogy 43 ember - köztük 28 katona – volt a fedélzeten, bár hozzátette, hogy ezek az adatok sem tekinthetők véglegesnek, a mentés ugyanis még tart.
Hajnalig folytatják a kutatást túlélők és áldozatok után – közölte Dobson, akinek elmondása szerint a szlovák katonai szállítógép roncsai 40-szer 600 méteres területre zuhantak le erdős, hegyes vidéken, 700 méter fölötti magasságban, havas, jeges terepen. A kutatásban mintegy 220 fős magyar mentőegység – tűzoltók, rendőrök, mentők, katonák – valamint 80 szlovák tűzoltó, mentő és katona vesz részt.
Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az [origo]-nak megerősítette, hogy eddig egy túlélőt találtak, akit életveszélyes égési és belső sérülésekkel szállítottak a kassai kórházba. Győrfi elmondása szerint azért indultak Kassára, mert egyébként Miskolcra szállíthatták volna, de az jóval messzebb van. A szóvivő szerint kevés a valószínűsége annak, hogy újabb túlélőket találnak.
A tragédia helyszínét nagyon nehezen lehet megközelíteni – tette hozzá Győrfi. Normál autóval csak Hejce község határáig lehet eljutni, onnan terepjáróval négy kilométert kell megtenni egy vadászházig, ahonnan csak gyalog lehet közelebb menni a roncsokhoz.
Az MTI tudósítója a helyszínről éjjel fél 12 után arról számolt be, hogy lángolnak a lezuhant szlovák katonai gép roncsai, holttesteket lehet látni a gép környezetében. A gép roncsai az abaúji, mintegy 700 méter magas Borsó-hegyen, 200 méteres körzetben szóródtak szét. Magyar és szlovák mentőkön és tűzoltókon kívül favágók is dolgoznak, hogy az erdős területet jobban meg lehessen közelíteni. A környéket csak terepjáróval lehet elérni - jelentette a helyszínről Illésy Sándor, az MTI Borsod megyei tudósítója.
Röviddel a szlovák katonai szállítógép magyarországi lezuhanása után egy túlélő hazatelefonált a feleségének, akivel közölte, hogy a gépük az előző percekben lezuhant, és kérte: azonnal riassza a szlovák légierőt és a rendőrséget. Michaela Farkasová, a túlélő felesége a TA3 szlovák hírtelevízió 23.00 órakor kezdődött hírműsorában telefonon mondta el, hogy este, körülbelül 19.30-kor a férje hazatelefonált és közölte vele: a repülőgépük néhány perce lezuhant, és ő túlélte a balesetet, de semmi egyéb információja nincs, mert csak abban a percben tért magához.
A katasztrófa túlélője ezen kívül csak azt tudta közölni a feleségével, hogy valahol erdős területre zuhantak. A beszélgetés ekkor megszakadt, a feleség azóta hiába hívja a férje mobiltelefonjának számát. Csak feltételezni lehet, hogy a túlélő azonos azzal a sérülttel, akit Kassára szállítottak.

Z. Z.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.