2006-ban is lesz erdőművelési közmunkaprogram (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageErre az évre is meghirdetik az erdőművelési közmunkaprogramot, amelyben várhatóan 17 erdőgazdasági társaság vesz részt – közölték a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és az ÁPV RT közös évértékelő sajtótájékoztatóján.
Az erdőterületeken a közmunkások mintegy 850 köbméter eldobált szemetet gyűjtöttek össze és szállítottak el a pihenőerdőkből. 450 kilométernyi erdei utat javítottak, több száz út menti padot cseréltek újra. Az elültetett facsemeték száma meghaladja a félmilliót, a megkapált, ápolt csemetéké pedig 4 milliónál is több. 650 kilométernyi vadvédelmi kerítést raktak rendbe.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta, hogy 2005-ben, az erdőművelő közmunkaprogramban csaknem 1500 embert foglalkoztattak, idén ezt kétezer főre bővítik. Emlékezetes, hogy a program 2004-ben 1050 közmunkással indult. A most lezárt programhoz 423 millió forinttal az FMM, 300 millió forinttal az ÁPV RT, 100 millió forinttal pedig az FVM járult hozzá, a pályázó társaságok 20 százalékos önrésze mellett.
Ebben a közmunkában is regisztrált álláskeresők és munkaképes korú rendszeres szociális segélyezettek vettek részt. A tartós munkanélküliek közül azokat keresték elsősorban, akiknek a munkájával meg voltak elégedve az előző évben. Fontos, hogy nőket és férfiakat egyaránt foglalkoztattak, hiszen a csemeteápolásban sokkal ügyesebbek az asszonyok, viszont a levágott erdőrészek kitakarítása inkább férfimunka – hangsúlyozta a miniszter.
Csizmár Gábor elmondta, hogy a tavalyinál kisebb volt a cserélődés, az emberek jobban megbecsülték a munkalehetőséget. Mintegy 150 volt közmunkás jelenleg is dolgozik az erdészetekben, az ő legalább három hónapos továbbfoglalkoztatásukat vállalták a munkaadók.
A közmunkások többsége 60 ezer forint körül keresett. Ezen felül sok juttatást kaptak az őket foglalkoztató erdészetektől, volt, ahol a hulladék fát ingyen is elvihették, másutt például az illetmény tűzifa mellett étkezési utalványt is adtak a közmunkásoknak. Fontos megjegyezni, hogy a munkáltatók a juttatások szempontjából nem tettek különbséget az állandó és ideiglenes munkások között, tehát kollektív szerződés is védi az erdőművelő közmunkásokat.
Az erdőterületeken a közmunkások mintegy 850 köbméter eldobált szemetet gyűjtöttek össze és szállítottak el a pihenőerdőkből. 450 kilométernyi erdei utat javítottak, több száz út menti padot cseréltek újra. Az elültetett facsemeték száma meghaladja a félmilliót, a megkapált, ápolt csemetéké pedig 4 milliónál is több. 650 kilométernyi vadvédelmi kerítést tettek rendbe.
2006-ban a pályázók önrészével együtt 1,2 milliárd értékben valamennyi állami tulajdonú erdészeti Rt számára nyitottá teszik a programot, és mintegy 2000 közmunkás 7-8 hónapi foglalkoztatását szervezik meg március közepétől. A program forrásaihoz az FMM 500 millió forintot különít el, abban bízva, hogy a partnerek is a tavalyhoz hasonló, vagy azt meghaladó nagyságrendben járulnak a közmunkaprogram költségeihez.
A munkaügyi miniszter elmondta még, hogy 2005-ben 12 program segítségével összesen 7 milliárd forintos keretből mintegy 16 és félezer közmunkás számos helyi teendőt látott el 2300 településen. A források egyharmada az önkormányzatokat segítette a helyi célok megvalósításában: a csapadék- és belvízelvezetésben, megelőző belvízvédelemben, parkosításban, településrendezésben, házi segítségnyújtásban. Az összeg kétharmada országos feladatok megvalósítását szolgálta az erdőgazdálkodásban, az autópálya-építés környezetének vízgazdálkodási munkáiban, a Vásárhelyi-terv kapcsán, illetve a parlagfű-mentesítésben. Tavaly először kötöttek megállapodást a MÁV-val, mely lehetőséget biztosított olyan programok kialakítására, ahol nem az önkormányzati tulajdon alapján, hanem területi elven lehetett dolgozni: például a Balaton és a Tisza-tó környékén területrendezéssel, tisztasági és belvízvédelmi feladatokkal foglalkoztak.
2006-ban várhatóan 10 milliárd forintos keretből mintegy 35-38 000 munkanélküli vehet részt az országos közmunkaprogramokban.
Kiterjesztik az összes erdészeti rt.-re az erdőművelő programot, összesen mintegy 1,2 milliárd értékben, és 2500 ember foglalkoztatását tervezik. Folytatják a belvíz elleni védekezést, amely nyolc megyét fog át. A vasutak mentén, újabb útvonalak mellett indulnak el a közmunkások és a Budapestet átszelő vasútvonalak környezete is megtisztulhat. A Balaton és a Tisza tó körüli munkák mellett a Velencei tó környékét is rendbe teszik. Az autópálya-építésnél Zalában és Somogyban dolgoznak közmunkások, parlagfű-mentesítésre pedig a megyei jogú városok és környékük számíthatnak.
ImageGráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a vidékfejlesztés és az agrárium nem választható el. Ugyanígy a sokak által látogatott erdők rendbetétele, a kulturált körülmények megteremtése is fontos feladat, de ezt eddig senki nem fizette meg. Nyugat-Európában ezt természetesnek tekintik. Különösen hasznos az ilyen jellegű tevékenység, ha másoknak, a közösségnek is hasznot hajtanak vele.
A miniszter megemlítette, hogy hazánkban az erdősültség szintje alacsonyabb a kívánatosnál, így e téren is szerepet tölthet be a program.
Kiemelte a programnak a cigányok munkába való visszavezetésében játszott szerepét. A közmunkások nem csupán munkaalkalmat találnak, hanem többek között a téli tüzelőhöz is hozzá juthattak. Ezzel összekapcsolódott a munkahelyteremtés és a szociális funkció.
Gráf József köszönetet mondott a társaságok vezetőinek és a kollektíváknak a program támogatásáért.
Vásárhelyi István, az ÁPV RT elnökhelyettese azt emelte ki, hogy a társaságoknál a programot üzleti típusú munkává lehet fejleszteni, ugyanakkor nem csökkent a foglalkoztatottság, és nem romlottak a jövedelmi viszonyok.
Megemlítette, hogy a társaságok érzékeny figyelemmel és hozzáértéssel kezelték a programban résztvevők foglalkoztatását. Megjegyezte, hogy az erdőben folytatott tevékenység a falopások csökkenését is eredményezte.
A ForestPress kérdésére, miszerint várható-e a közmunkaprogram kiterjesztése a magánerdő-tulajdonosok számára is, Gráf József miniszter azt válaszolta, hogy erre is gondoltak, de egyelőre a törvényi háttér nem teszi ezt lehetővé. Most csak abban az esetben volna erre lehetőség, ha a magánerdő-gazdálkodók létrehoznának egy pénzügyi alapot, amit az állam kiegészítene. Jobb megoldás lesz a törvény módosítása, ezért már elkészült egy tervezet a törvényi feltételek megváltoztatására.
Másik kérdésünk ara vonatkozott, hogy az engedély nélküli fakitermeléssel fertőzött területeken van-e valamilyen pozitív hatása a programnak.
ImageCserép János, az Északerdő rt. vezérigazgatója megerősítette az ÁPV RT elnökhelyettese által mondottakat, mert a 3000 hektáron gazdálkodó társaság bizonyos területein, – a Hegyközben, Tállya környékén – ahol a közmunkaprogramot megszervezték, csökkent a falopás.
Kaknics Lajos, a Nyírerdő RT vezérigazgatója hasonló tapasztalatokról számolt be a társaság működési területén, azzal kiegészítve, hogy az önkormányzatok a segélyezést és a tűzifaosztást a foglalkoztatási programmal összekapcsolták. Kiemelte, hogy a programot teljesítményorientálttá kell tenni, és számítanak az önkormányzatok csatlakozására is. A téli foglalkoztatásra a fűrészüzemekben nyílna lehetőség, és külön keretet kellene biztosítani a nyári viharkárok felszámolására.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.