Szerdán zárul a zólyomi tanácskozás (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageVégéhez ért a Zólyom melletti  Kaskády Hotelben az a jelentős eszmecsere, mely a beruházások és az újítások bevonását szorgalmazza a vidékfejlesztésben. Az előzetes tervek szerint a keddi programok a következőképpen alakultak.
Tízperces, délelőtti megnyitójában a Világbank részéről, G. Dieterle a pénzügyi politikáról, a beruházás és újításösztönző programokról szólt, majd S. Nilsson az IIASA képviseletben az erdészeti ágazat szénhez köthető beruházási lehetőségeiről beszélt. A. Whiteman, (FAO) „A politika összehangolása a vidékfejlesztés támogatására: Az erdészeti befektetések szerepe” címmel tartott rövid ismertetőt.

A délutáni munka ismét három csoportban folyt tovább: A WGB1 műhelyben a különböző intézmények szerepe a beruházások támogatásában és a kapcsolódó infrastruktúrában volt a téma. Elnök: K. Kaczmarek (Erdészeti Kutató Intézet, Lengyelország).
Előadással szerepelt az Egyesült Királyság és Skócia képviseletében C. Wilkins (Scottish Enterprise, Forest Industries, Cluster, UK.).
A finn régiós álláspontot Észak-Karéliából P. Hyttinen, tanácstag ismertette.
A WGB2 műhelyben az „A befektetés ösztönzők beépítése a nemzeti erdészeti politikába” témájú munkacsoportban mutatta be álláspontját G. F. Borlea, „Regionális szempontok és tapasztalatok Romániából” címmel, (Nationala a Padurilor-Romsilva Directiva Silvica, Temesvár).
A WGB3 műhelyben az erdőtulajdonosi beruházások, új és feltörekvő piacok volt a téma, a moderátor szerepét N.Hufnagl, a CEPF (Európai Erdőtulajdonosok Szövetsége) töltötte be,  az előadó O.Barreiro, (USSE) volt.
Érdekes téma volt „Az erdei turizmus, mint az erdészeti részvénytársaságok teljes gazdasági kihasználtságának lehetősége”. A példát I. Korsbakken, a Norvég Erdőtulajdonosi Szövetségtől mutatta be.
Magán-erdőtulajdonosok és a szolgáltatások összetettsége volt a témája J. Dursky, (Foria GmhH, Szlovákia) előadásának.
A kora délutáni órákban tartott plenáris ülésen, elnökölt A.I. Sietnes, a norvég mezőgazdasági és élelmiszerügyi minisztérium képviseletében, Laura Bourlaud, a romániai Suceava Egyetem Erdészeti karáról vezette fel az eredmények összegzését. Sor került továbbá a találkozó javaslatainak megfogalmazására a jövőt illetően.
A kétnapos munka zárásaként MCPFE, EFI és a CEPF észrevételeivel bejeződött be a kötött program.
Szerdán a működő erdészeti politikai megoldások gyakorlati kivitelezését követhetik nyomon a résztvevők, meglátogatják a Cierny Balog Erdészeti Vállalatot és Brenzo város parkerdejét.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.