A Madarak és fák napján az Állatkertben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ImageSzabó Lajos a fasori Juliannások körében (Fotó: ForestPress)

Immár hagyományosan kitelepülnek az erdészek és a természetvédők a Madarak és fák napján a Fővárosi Állatkertbe
Huszár György erdésztechnikus, zoopedagógus lelkes szervező munkája eredményeként évek óta bemutatókkal, vetélkedőkkel, TapiZoo-sátorral örvendeztetik meg a kertbe özönlő ifjúságot – aprókat és nagyobbacskákat – és az őket kísérő pedagógusokat.

A bejárattal szemben felállított sátrakban a gyerekek szórólapokat gyűjthetnek, érdekes erdei „talált tárgyakkal” ismerkedhetnek meg, s feladatlapok kitöltésével mérhetik meg ismereteiket. A próbák végén pedig elmaradhatatlan a műzliszelet jutalom.
Az erdészeti sátrakban idén is Szabó Lajos, az Ipolyerdő Zrt. Bátonyterenyei Erdészetének vezetője és az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola szakosztály titkára irányította a játékos foglalkozásokat. Segítői voltak Csókás Balázs a Gyulaj Zrt. Lengyel-annafürdő Turisztikai és Természetismereti Központ, valamint Nagy Sándor a Vadex Zrt. képviseletében.
Az európai államok 1902. március 19-én egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Már abban az évben Chernel István ornitológus szervezett madarak és fák napját.
Hivatalos bevezetésére Apponyi Albert, vallás- és közoktatásügyi miniszter
körrendeletet adott ki, amely szerint e napon eper- vagy más gyümölcsfákat
kellett ültetni, illetve öntözni és meg kellett emlékezni a hasznos madarakról.
Az állatvédő egyesület és a Magyar Ornitológiai Központ - Hermann Ottó irányításával - jelentősen támogatta ezt a nemes mozgalmat. Századunk első felében minden májusban sor is került erre a programra. A második világháború után sokat vesztett népszerűségéből, de a kilencvenes években ismét egyre többen ünneplik meg.
1996 óta kormányrendelet alapján a Madarak és fák napját május 10-én ünnepli az ország.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.